;
Ekonomi Politika

Bulgaristan, Kömürden Çıkmak için AB’den Yardım Talep Etti

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borissov, Bulgaristan’ın kendi kapasitesinin bloğun 2030 iklim hedeflerine ulaşmak için yetersiz olduğunu söyleyerek, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’den, ülkenin kömürden çıkışını destekleyecek bir “plan” istedi.

Avrupa Komisyonu, 1990 seviyelerine kıyasla 2030 yılına kadar AB genelinde en az %55’lik bir emisyon azaltım hedefi önerirken, Avrupa Parlamentosu son zamanlarda %60’lık bir azaltım çağrısında bulunuyor.

Fransa ve Hollanda da dahil olmak üzere 11 Batı AB ülkesinden oluşan bir grup, %55 azaltım hedefini desteklemek için ortak bir açıklama yaptı.

Ancak Borissov, Bulgaristan’ın kendi kapasitesinin “sınırının” % 40 olduğunu ve ülkenin ortak AB hedefine ulaşmak için Komisyon’un desteğine ihtiyacı olduğunu açıkça belirtti. Bu yardımın ne şekilde olabileceği konusunda ise ayrıntılı bilgi vermedi.

Bulgaristan’daki kömür santralları, 2017 yılında toplam elektrik üretiminin %45,9’unu oluşturuyordu. Ülke, kendi kömür rezervlerinin önümüzdeki 60 yıl boyunca enerji üretimini hızlandırabileceğini düşünüyor.

Borissov, “İklim değişikliği, çevre koruma ve düşük karbon emisyonlarına karşı mücadeleyi şiddetle destekliyoruz. Ama aynı zamanda Avrupa Komisyonu’nun, enerjilerinin büyük çoğunluğunun kömür olduğu Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri için bir plan hazırlamasını istiyoruz. Bulgaristan’da enerjimizin neredeyse % 60’ı kömürden üretiliyor ”dedi.

Bulgaristan Başbakanı, konuyla ilgili çalışan Bulgar uzmanların kömürden çıkış sürecini hızlandırmaya karar verirse ülkenin karşılaşacağı tüm sorunları tanımlayan bir mektubun en kısa sürede gönderecekleri konusunda Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile hemfikir olduğunu söyledi.

Ülkesinde yolsuzluk iddiasıyla istifa etme baskısı altında olan Bulgaristan Başbakanı, kendi ülkesinde kömür sektörünü desteklerken Avrupa Parlamentosu’ndaki iddialı iklim politikalarını desteklediği için muhalefete saldırma fırsatını kaçırmadı.

Sosyalist ve liberal gruplardan milletvekilleri ve Borrisov’un kendi partisi Radan Kanev’den bir muhalif milletvekili Avrupa Parlamentosu’ndaki %60 hedefine oy verdi.

Avrupa Komisyonu, Bulgaristan hakkında ülkeyi kömürü aşamalı olarak sonlandırmak için net bir son tarih vermeye çağıran bir rapor yayınladı.

Komisyon, raporda “Bulgaristan henüz kömürü aşamalı olarak bırakmayı planlamıyor” diye belirtiyor ve Bulgaristan’ın ulusal enerji ve iklim planının (NECP) karbon nötr bir ekonomiye geçiş için “ayrıntılar veya niceliksel analizlerden eksik olduğunu” söylüyor.

Komisyon, “NECP’de öngörülen azaltımları gerçekleştirmek için kömürden çıkış işleminin nasıl ve ne zaman yapılacağına dair bilgi eksikliği, sunulan etkinin dekarbonizasyondan mı yoksa mevcut yapısal sorunlardan mı kaynaklandığını değerlendirmeyi zorlaştırıyor” diyor.

AB, Bulgaristan’ı “net bir zaman çerçevesi taahhüdü ile kömürden çıkış stratejisini destekleyen ve yenilenebilir enerjiyi teşvik etmek için net bir strateji eşliğinde kömür ve linyite bağımlı alanların adil geçişini sağlayan önlemleri” dikkate almaya davet ediyor.