;
Politika

Budapeşte’nin Yeni Belediye Başkanı İklim Acil Durumu İlan Edeceğini Açıkladı  

Geçtiğimiz hafta Budapeşte’de gerçekleşen belediye seçimlerini kazanan Gergely Karácsony, iklim acil durumu ilan edeceğini açıkladı. Karacsony, galibiyetini İstanbul belediye seçimlerine benzetti.

Geçen hafta Pazar günü (13 Ekim) gerçekleşen Budapeşte belediye seçimlerinde, merkez sol adayı Gergely Karácsony, ulusalcı rakibi Istvan Tarlos’a karşı %50.86 oy oranı ile seçimleri kazandı.

Karácsony, sağ kanat ulusalcı Macaristan Başbakanı Viktor Orban’a karşı, başkent Budapeşte’yi yeşil ve sosyal olarak adil bir şehir haline getireceğini söyledi.

2010’dan beri Budapeşte belediye başkanı olarak görev yapan Istvan Tarlos, başbakan Orban’ın sağ-kanat partisi Fidesz tarafından destekleniyordu. Avrupa yanlısı çevreci parti Macaristan için Diyalog’tan Karácsony ise, Fidesz Partisi’ne muhalif partilerden oluşan bir koalisyon tarafından destekleniyordu. Budapeşte’nin yanı sıra, muhalif partiler ülkenin 23 en büyük şehrinin 10’unu yönetiyor.

Karácsony, seçim süreci boyunca Tarlos’a karşı verdiği mücadeleyi, Haziran ayında İstanbul seçimlerine, Ak Parti adayı Binali Yıldırım ile CHP adayı Ekrem İmamoğlu arasındaki çekişmeye benzetti.

Karácsony AFP’ye verdiği röportajında, “İstanbul, Orban’ın yönetimine benzer bir şekilde, demokratik olmayan bir yönetime karşı oy verdi” dedi. Karacsony, Ağustos ayının sonunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Saraçhane binasında Ekrem İmamoğlu ile buluşmuş ve İmamoğlu’na “Budapeşte adına bir umut olduğunu” dile getirmişti.

Budapeşte’de İklim Acil Durumu İlan Edilecek

Karacsony, Budapeşte için öngördüğü üç ayaklı planında iklim eylemine de yer verirken, iklim acil durumu ilan edeceğini ve iklim krizi hakkında bilgilendirme kampanyası düzenleyeceğini söyledi. Karacsony, yenilenebilir enerjiye ve iklime dayanıklı bir şehre dönüşümde desteğini artıracağını da sözlerine ekledi.

Karacsony, iklim değişikliğini odağına alan bütün kalkınma planlarını önceliklendireceğini ve şehrin toplu taşıma sistemini geliştirerek daha ucuz ve bisiklet dostu yapacağını söyledi. Bunların yanı sıra önerilen planlarda, Budapeşte’nin parklarını ve yeşil alanlarını arttırmak adına bir “yeşil koridor” ve düşük emisyonlu bölgelerin oluşturulması yer alıyor.

Karacsony’nın yeşil bir Budapeşte adına sunduğu teklifler, 2010’dan beri görevde olan ve iklim politikalarını gerileten başbakan Orban’la zıtlaşıyor.

Macaristan Haziran ayında AB ülkeleri arasında, 2050 yılında sıfır karbon emisyon hedefini veto eden dört ülkeden biriydi. Karbonsuzlaşma teklifini reddeden ülkeler arasında Macaristan’ın yanı sıra Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Estonya yer alıyor.

Geçtiğimiz ay New York’ta gerçekleşen Birleşmiş Milletler İklim Eylemi Zirvesi’nde Macaristan Cumhurbaşkanı János Áder, 2030 yılında kömür ile çalışan bütün elektrik santrallarını kapatacağı taahhüdünde bulunmuştu. Ancak Macaristan, komşusu olan orta ve doğu Avrupa ülkelerinde olduğu gibi kömür enerjisinin yoğun kullanıldığı bir ülke değil. OECD’ye göre Macaristan 2017 yılında elektriğinin %15.5’ini kömür enerjisinden elde ediyordu. Bunun yanı sıra kömür madenciliği ile enerji üretimi halihazırda düşüşte.

2019’un başında yapılan bir AB anketine göre, Macaristan halkının %85’i, %79 olan AB ortalamasını geçerek, iklim krizini ciddi bir problem olarak görüyor.