;
Bilim

Brezilya’da Ormansızlaşma Sonucu Seragazı Emisyonları Artabilir

Küresel salgın sonucu dünya genelindeki seragazı emisyonlarında yaşanan düşüşlere rağmen, Brezilya’daki ormansızlaşma ve tarım faaliyetleri sonucu ülkedeki emisyon miktarında artış yaşanabilir.

Haber: Jake Spring

Çeviri: Çisil Sevinç

Perşembe günü (21 Mayıs) yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, koronavirüs salgını sonucu küresel emisyonlarda düşüş yaşanmasına rağmen, Brezilya’daki ormansızlaşma ve tarım faaliyetleri sonucu 2020 yılında ülkede iklimi ısıtan gazlarda %10-20’lik bir artış yaşanabilir.

Brezilyalı çevre savunucusu grubu Climate Observatory’nin raporu, bu sonuca ekonomiye katkıda bulunan farklı sektörlerin mevcut seragazı emisyonlarını analiz ederek ulaştı.

Bu hafta Nature Climate Change adlı dergide yayımlanan bir başka araştırmaya göre, en yaygın seragazı olan karbondioksitin bu yıl küresel olarak %7 oranında gerilemesi bekleniyor. Bu oran, II. Dünya Savaşı’ndan beri yaşanacak en büyük düşüş olacak.

Dünya genelinin aksine, Brezilya enerjisinin büyük çoğunluğunu rüzgar çiftlikleri gibi yenilenebilir kaynaklardan elde ediyor.

Ancak Climate Observatory’nin yürüttüğü çalışmaya göre, Brezilya’daki ormansızlaşma ve tarım faaliyetlerinden doğan emisyon miktarı, diğer bölgelerdeki azalmaları dengelemekten fazla bir etkiye sahip.

Raporda, “Toplama bakıldığında, Brezilya’da 2020 yılı için seragazı eğilimi yükselişte olacak. Bunun sebebi, toprak kullanımı değişiklikleri (2018 yılındaki emisyonların %44’ünün kaynağı) ve Amazon’da küresel salgına rağmen artarak devam eden ormansızlaşma gibi başlıca emisyon kaynaklarının artması” ifadeleri yer aldı.

Hükümet verilerine göre, Amazon’un Brezilya’da yer alan bölgelerindeki ormansızlaşma yılın ilk dört ayında önceki yıla göre %55 artış gösterdi.

%60’ı Brezilya topraklarında bulunan Amazon, dünyanın en büyük yağmur ormanı ve seragazı emisyonlarının büyük çoğunluğunu emiyor.

Yürütülen araştırmada, sığır kesiminin kriz sonucu azalması ile tarlalarda dolaşan daha fazla ineğin neden olduğu metan gazı salımının devam ettiği belirtildi.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.