;
Politika

Brezilya Karbon Nötr Hedefi İçin Yılda 10 Milyar Dolar Talep Ediyor

Brezilyalı Çevre Bakanı Ricardo Salles, Brezilya’nın 2050 yılına kadar karbon nötr olması için yılda 10 milyar dolara ihtiyacı olduğunu söyledi.

Brezilya Çevre Bakanı Ricardo Salles Cuma günü Reuters’e verdiği röportajda, Brezilya’nın 2060 yerine 2050 itibarıyla net sıfır karbon emisyonuna ulaşmak için yıllık 10 milyar dolar dış yardım alması gerektiğini söyledi.

Salles, uluslararası topluma, ağırlıklı olarak ormansızlaşmadan kaynaklanan Brezilya’nın karbon emisyonlarını azaltma konusunda düzenli olarak çağrıda bulunuyordu.

Brezilya, Amazon Ormanlarındaki ormansızlaşmayla mücadele etmek için yabancı fonları toplamak adına ABD ile ayrı bir potansiyel anlaşma müzakere ederken, yılda 10 milyar dolarlık yardım çağrısında bulunuyor.

Salles, bu hafta yapılacak ABD Dünya Günü Zirvesinde bir anlaşmanın açıklanmasını beklemediğini, ancak ABD ile görüşmelerin devam edeceğini söyledi.

Salles, “22 Nisan’da sonlandırılacak bir tür anlaşma müzakere edilmedi ve asla hedeflenmedi” dedi.

Brezilya’nın ormansızlaşmayla mücadele çabalarını artırmak için önden fon talep etmesiyle potansiyel bir anlaşmanın çıkmaza girdiği bildirilmişti. ABD ise fon aktarmadan önce sonuç talep etti.

Salles, “Mantıklarını anlıyoruz, ancak Brezilya’nın zaten birçok sonuçla baş başa olduğunu anlamaları gerekiyor” dedi. Salles, Brezilya ormanlarının çoğunun korunduğunu, bunun da emisyon azaltımına büyük bir destek anlamına geldiğini belirtti.

Hükümet verilerine göre, Amazonların yok edilmesi Bolsonaro yönetiminde inanılmaz bir şekilde artarak 2020’de 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve New York City’nin 14 katı büyüklüğünde bir alan yok edildi.

Salles, 10 milyar dolardan sadece 1 milyar doların Brezilya’nın mevcut 2030 hedefi öncesinde sıfır yasadışı ormansızlaşmaya ulaşmasını sağlayacağını söyledi.

Salles, bu paranın yaklaşık üçte birinden daha fazlasının muhtemelen ulusal askeri polisin saflarına ayrılacağını söyledi. Diğer üçte ikisinin ise Amazon bölgesinin sürdürülebilir kalkınmasına yatırım yapmak için kullanılacağını söyledi.

Ormansızlaşmayı durdurma önerisi hakkında Salles, “Sunduğumuz şey buydu. Bir plan mı istiyorsunuz? İşte bir plan” dedi.

Bolsonaro geçtiğimiz Çarşamba günü, ABD Başkanı Joe Biden’a bir mektup gönderdi ve Brezilya’yla birlikte 2030 itibarıyla yasadışı ormansızlaşmayı ortadan kaldırmaya davet etti. Ancak mektup, ABD’nin, 2021’de ormansızlaşmada ani bir düşüş içeren ve çevre uygulamalarını hızlandıran diğer taleplerini karşılayamadı.