;
Bilim

Brezilya Amazon Yağmur Ormanları’nda Ormansızlaşma Azaldı

Amazon Yağmur Ormanları

Brezilya’nın Amazon Yağmur Ormanları’ndaki ormansızlaşma oranı azaldı. Bilim insanları ise bu düşüşte Bolsonaro’nun politikalarının rol oynamadığını söylüyor.

Yeni yayımlanan hükümet verilerine göre, Brezilya’nın Amazon Yağmur Ormanları’ndaki ormansızlaşma düştü. Görevdeki Başkan Jair Bolsonaro döneminde ormansızlaşma 15 yılın en yüksek seviyesine gelmişti.

Brezilya Uzay Araştırma Ajansı Inpe’nin yıllık verilerine göre, ormansızlaşma bir önceki yıla göre %11 düşüşle 11.568 kilometre kare oldu. Ancak yine de 2009- 2020 arasındaki herhangi bir yıla kıyasla daha fazla ormansızlaşma yaşandı.

Çevre savunucusu grubu İklim Gözlemevi’nden Marcio Astrini, “Yüksek bir rakam yerine düşük bir rakam bizim lehimize, ancak bunun yine de çok yüksek bir rakam olduğunu unutmamalıyız. 13 yılın ikinci en yüksek rakamdan bahsediyoruz” dedi.

Dünyanın en büyük yağmur ormanı olan Amazon’un korunması, iklimin dengede kalması adına oldukça önemli.

Amazon Çevresel Araştırma Enstitüsü bilim direktörü Ane Alencar, ormansızlaşmadaki düşüşün sevindirici bir haber olduğunu söylerken, Bolsonaro’nun çevre kurumlarını zayıflatma politikasında ise herhangi bir değişiklik olmadığını belirtti.

Alencar ve Astrini, ormansızlaşmadaki bu olumlu görünümün nedeninin hemen anlaşılamayacağını söyleyerek, hava durumunun veya ekonomik döngülerin bir faktör olabileceğini söylediler.

Orman tahribatı, Brezilya’nın en büyük seragazı emisyonu kaynağı. Çarşamba günü yayımlanan rapor, Brezilya’nın çevre ve iklim taahhütlerini yerine getirip getirmediğini ölçmek için önemli bir gösterge.

Başkan seçilen Luiz Inacio Lula da Silva, çevre uygulamaları için harcamaları ve personeli azaltan Bolsonaro yönetiminde hızla artan ormansızlaşmayı tersine çevirme sözü verdi.

Bolsonaro’nun son dört yılındaki ortalama ormansızlaşma, önceki dört yıla göre kabaca %60 daha yüksek.

Kâr amacı gütmeyen WWF-Brasil’in Bilim Müdürü Mariana Napolitano, “Ormansızlaşmanın sonuçlarını şimdiden görüyoruz. Daha fazla kuraklık, daha kısa yağmur mevsimleri ve yangınlarda ve sıcaklıklarda artış yaşıyoruz” dedi.