;
Politika

Brezilya Açıkladı: BM, Amazon’daki Belem Kentini COP30’un Ev Sahibi Olarak Onayladı

COP30

Brezilya hükümeti, BM’nin Kasım 2025’te yapılacak COP30 iklim değişikliği zirvesinin ev sahibi olarak Amazon’daki Belem kentini onayladığını duyurdu.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, duyuruyu dış ilişkiler bakanı ve Belem’in bulunduğu Para eyaleti valisi ile birlikte bir video ile yaptı.

Daha önce BM iklim görüşmelerini dünyanın en büyük yağmur ormanlarındaki bir şehre taşıma sözü veren Lula, “Bunun harika bir etkinlik olacağına ikna oldum” dedi.

Solcu lider, geçen yıl Mısır’daki COP27‘ye gelecek dönem başkanı olarak katılarak, yağmur ormanı ulusunu iklim kriziyle mücadele etmeye yeniden adama sözü vermişti. Bu yılki müzakereler Dubai’de yapılacak.

Lula, “Mısır, Paris ve Kopenhag’daki COP’lara katıldım ve insanların tek konuştuğu şey Amazon’du. Ben de bu nedenle Amazon’un gerçekte ne olduğunu bilmek için neden zirveyi bir Amazon eyaletinde düzenlemiyorsunuz diye sordum” dedi.

Belem, 2014 Dünya Kupası maçlarına ev sahipliği yapan Manaus’tan sonra Brezilya’nın Amazon bölgesindeki en kalabalık ikinci şehir.

Brezilya İklim Planını da Güçlendirecek

Ülkenin Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın bir önceki başkan, aşırı sağcı Jair Bolsonaro tarafından belirlenen iklim hedefine yönelik eleştirileri ciddiye aldığı ve Brezilya’nın bu yıl daha iddialı bir iklim değişikliği hedefi duyurmayı planladığı biliniyor.

2021’de, Bolsonaro’nun Amazon Yağmur Ormanları’nın yok edilmesine göz yummasına yönelik artan küresel öfkenin ortasında, Brezilya 2030’a kadar seragazı emisyonlarını daha %50 oranında azaltma sözü verdi. Bu oran bir önceki planda %43’tü.

Ancak Bolsonaro hükümeti, Brezilya’nın hedefine ulaşmasını önceki taahhüde kıyasla kolaylaştıran ve çevre grupları tarafından geniş çapta eleştirilen 2005 referans yılını kullandı ki bu daha yüksek bir seviyeydi.

Brezilya lobi grubu İklim Gözlemevi, Bolsonaro’nun hedefinin önceki hedefe kıyasla 400 milyon ton ek seragazı salımına izin vereceğini hesapladı.

Lula ise bu hedefi devam ettirmeyi hedefliyor ancak bahsi geçen ek seragazı salımına izin vermeyecek bir plan üzerinde çalışıyor.