;
Ekonomi

BP’nin Bütçesinde Aslan Payı Fosil Yakıtların

BP

BP’nin 2023 için planladığı petrol ve gaz yatırımları, yenilenebilir enerji yatırımlarının iki katı olacak.

BP, gelecek yıl yenilenebilir yatırımlara harcadığı miktarın iki katını petrol ve gaz projelerine harcamayı planlıyor. Fosil yakıtların bütçede aslan payını alması ise eleştirilere neden oldu.

Şirket, petrol ve gaz projeleri için 7,5 milyar dolar tahsis ederken, yeşil enerji için 3 milyar ila 5 milyar dolar aralığında bir miktar ayırdı.

BP, 2023’te “dayanıklı hidrokarbonlar” (petrol ve gaz, rafineri ve biyoenerji projeleri) üzerindeki harcamalarını 1 milyar dolar artırmayı hedefliyor.

2021’de şirketin sermaye harcaması 12,8 milyar dolardı. Bu yıl bütçe 14-15 milyar dolara çıkarken, 2023 ile 2025 arasında yılda 14-16 milyar dolar arasında bir miktara yükselmesi bekleniyor.

Bu kapsamda, “dayanıklı hidrokarbonlara” yapılan yatırım, 2022’de 9 milyar dolardan, 2023- 2025 arasında yılda 10 milyar dolara çıkacak ve buna yıllık 7,5 milyar dolarlık petrol ve gaz projeleri de dahil olacak.

BP, 2023 ile 2025 yılları arasında “düşük karbonlu” enerji projelerine yılda 3 milyar ila 5 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor ve bu on yılın ikinci yarısında yılda bu tutar 4 milyar dolardan 6 milyar dolara yükseliyor.

Şirket yenilenebilir enerjiye daha hızlı geçiş yapmadığı için yoğun şekilde eleştiriliyor.

Friends of the Earth’ün politika başkanı Mike Childs, “Paranızı nerede harcadığınız, öncelikleriniz hakkında çok şey söylüyor. Bir iklim acil durumunun ortasında BP’nin temiz, yenilenebilir enerji kaynakları yerine gezegeni ısıtan fosil yakıtlara milyarlarca dolar daha fazla yatırım yapmayı planlaması şaşırtıcı.”

BP, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle körüklenen toptan gaz fiyatlarındaki artışın ardından bu yıl rekor kârlar elde etmişti.