;
Ekonomi Politika

Boris Johnson, İngiltere’nin Deniz Aşırı Fosil Yakıt Projelerini Durdurabilir

Boris Johnson, ihracat finansmanı yoluyla gerçekleştirilen fosil yakıt kredilerini ve teminatlarını durduracak yeni politikaları imzalayabilir.

Boris Johnson, yabancı fosil yakıt projelerine mali destek sunmayı engelleyecek yeni kuralları imzalamaya hazır.

En kısa sürede gelmesi beklenen yeni politika, İngiltere’nin ihracat kredi kurumu olan İngiltere İhracat Finansmanı (UKEF) aracılığıyla, yurtdışındaki kirletici projeler için gelecekteki kredileri ve mali garantileri ortadan kaldıracak. UKEF, bu karardan birkaç hafta önce Mozambik’teki bir doğalgaz projesini destekleyen 1 milyar sterlinlik finansal paketi kabul etmişti.

Yeni kurallar kapsamında 2021’den itibaren fosil yakıt çıkarma veya petrol arıtma projelerine, “istisnai durumlar” kapsamındaki doğalgazla çalışan elektrik santralları için sınırlı finansman dışında hiçbir destek sunulamayacak.

Yabancı fosil yakıt projelerine mali desteği kısma hamlesi, UKEF’in, İngiltere’nin Paris İklim Anlaşması’nı imzalamasından bu yana 3,5 milyar sterlin üzerinde fosil yakıt projeleri için teklif veren İngiliz şirketlerine kredi garantileri ve doğrudan finansman sağlamaya devam etmesinin ardından geldi.

UKEF, Mozambik’te büyük bir doğal gaz projesinin geliştirilmesine yardımcı olmak için 1 milyar sterlin değerinde destek sunmayı kabul ederek en büyük finansal destek anlaşmalarından biriyle geçen ay fosil yakıt destekçilerine eklendi.

UKEF, doğalgaz projelerinde çalışan İngiliz şirketlerine 300 milyon dolar değerinde kredi ve aynı zamanda ticari bankalardan 850 milyon dolara kadar kredi garantisi verecek.

Kaynaklara göre, finansman planı bu yazın başlarında başbakanlık ofisinde sıkıntıya yol açtı, başbakanın yardımcılarına Afrika’nın bugüne kadarki en büyük finansman anlaşmasının UKEF’in vazgeçemeyeceği kadar gelişmiş olduğu söylendi.

Başbakanın yardımcıları daha sonra İngiltere’nin fosil yakıt finansman sicilinin acil bir şekilde gözden geçirilmesi çağrısında bulundu. Yeşil kampanyacılar, İngiltere’nin fosil yakıt finansman kaydını, hükümetin karbon emisyonlarını 2050 itibarıyla sıfırlaması ve önümüzdeki Glasgow’da BM’nin iklim görüşmelerine ev sahipliği yapma planlarının ardından “ikiyüzlülük” olarak tanımladı.

Çevre grupları, yeni politikanın, çok fazla muafiyet içerdiği veya kısa zamanda yürürlüğe girmediği takdirde, yüksek emisyonlu projelerin finansmanının yurtdışında ilerlemesine izin verebileceğinden endişe duyuyorlar.

Bir hükümet sözcüsü ise “Hükümet, İngiltere’nin 2050 itibarıyla net sıfır hedefine ulaşmasını sağlamak için fosil yakıt endüstrisine verdiği desteği gözden geçiriyor” dedi.