;
Politika

Bolsonaro’nun İlk “Hamlesi”: Brezilya COP25’e Ev Sahipliği Yapmayacak

Fotoğraf: Janine Moraes

Brezilya gelecek sene Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) 25. Taraflar Konferansı’na (COP25) ev sahipliği yapmaktan vazgeçtiğini açıkladı. 

Brezilya Dışişleri Bakanlığı, UNFCCC’nin yönetici sekreteri Patricia Espinosa’ya gönderdiği mektupta daha önce 2019’da Brezilya’da düzenlenmesi kararlaştırılan COP25’ten çekildiklerini bildirdi.

Yeşil Gazete’nin haberine göre Dışişleri Bakanlığı gerekçe olarak hükümet değişikliği ve bütçe kısıtlarını gösterse de gerçek nedenin 2019’un başında göreve başlayacak yeni devlet başkanı Jair Bolsonaro’nun iklim değişikliği konuşandaki inkarcı yaklaşımları olduğu düşünülüyor.

Sosyal Liberal Parti’nin (PSL) adayı olarak seçimlere giren aşırı sağcı Jair Bolsonaro, 28 Ekim’de yapılan ikinci turda oyların %55,2’sini alarak Brezilya’nın yeni devlet başkanı seçilmişti. Seçim kampanyası sırasında iklim değişikliğine inanmadığını, ülkesini Paris Anlaşması’ndan çekeceğini, Çevre Bakanlığı’nı kapatacağını söyleyen ve Amazon ormanlarının korunması konusunda olumsuz bir yaklaşım sergileyen Bolsonaro’nun 2019’da COP25’e nasıl ev sahipliği yapacağı merakla bekleniyordu.

Dünyanın hızlı büyüyen ekonomilerden biri olan G20 üyesi Brezilya, gezegenin en büyük yağmur ormanları olan Amazonlar’a sahip olduğu için iklim değişikliğiyle mücadelede özel bir önem taşıyor.