;
Bilim

BM’den Uyarı: “İklim Krizi 2050’ye Kadar 80 Milyon Kişiyi Daha Açlığa İtebilir”

açlık
FOTO: Unsplash

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, dünyanın eşitlik, sürdürülebilirlik ve insan hakları üzerine kurulu gıda ve arazi kullanım sistemlerine ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, iklim değişikliğinin, 2050’ye kadar 80 milyon kişiyi daha açlığa itebileceğini bildirdi.

Türk, X’ten yaptığı paylaşımda, dünya genelinde her 10 kişiden 1’inin açlık yaşadığını belirtti.

“İklim değişikliği, 2050’ye kadar 80 milyon insanı daha açlığa itebilir,” diyen Türk, bunun gıda eksikliğiyle ilgili olmadığını, gıdayı erişilemez, karşılanamaz ve sürdürülemez hale getiren sistemlerle ilgili olduğunu vurguladı.

Türk, “Eşitlik, sürdürülebilirlik ve insan hakları üzerine kurulu gıda ve arazi kullanım sistemlerine ihtiyacımız var” değerlendirmesinde bulundu.

Örneğin geçtiğimiz Ocak ayında yayımlanan bir BM araştırması, iklim değişkenliği ve aşırı hava olaylarının en az 20 Latin Amerika ülkesini etkisi altına aldığını ve bölgede açlık ve yetersiz beslenme riskini artırdığını ortaya koydu.

Latin Amerika ve Karayipler’in ekonomileri büyük ölçüde çiftçiliğe, hayvancılığa, ormancılığa ve balıkçılığa bağımlı. Tüm bu sektörler doğrudan gıda güvenliğiyle bağlantılı ve özellikle kuraklık, sel ve fırtınalara karşı savunmasız.

Bilim insanları, iklim değişikliği nedeniyle aşırı hava koşullarının yoğunlaşacağı konusunda uyarılar yapıyor. Dünyanın Asya’dan sonra iklim değişikliğinin etkilerine en çok maruz kalan ikinci bölgesi olan Latin Amerika, gıda konusunda kendi kendine yetmekte zorluk yaşayabilir.

Araştırmaya göre aşırı hava olayları Latin Amerika ve Karayipler’deki ülkelerin %74’ünü etkiledi. Analiz edilen ülkelerin yarısının bunun sonucunda artan yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kalacağı düşünülüyor.