;
Politika

BM İklim Müzakereleri Emisyon Azaltımının Güçlendirilmesine Katkı Sağlamalı

İklim müzakerecileri yeni yaptıkları bir açıklamada, bu yılki uluslararası iklim müzakerelerinin bir sonraki turunun daha iddialı seragazı emisyon azaltımlarına ve savunmasız ülkeler için finansmanı artırmaya odaklanması gerektiğini söyledi.

İngiltere, Kasım ayında Glasgow, İskoçya’da bir sonraki Birleşmiş Milletler iklim konferansına ev sahipliği yapacak. COP26 olarak da bilinen konferans, 2050 itibarıyla net sıfır emisyon elde etmek ve 2015 yılında Paris Anlaşması kapsamında kabul edilen küresel ortalama sıcaklık artışını bu yüzyılda 1,5 derecede sınırlandırmak için ülkelerin daha iddialı taahhütlerini teşvik etmeyi hedefliyor.

COP26, COVID-19 krizi nedeniyle geçen yıl ertelendi. Bu yıl, ulusların iklim hedeflerini gözden geçirecekleri ve hedeflerini güçlendirmeye çalışacakları bir yıl olacak.

Ancak, Climate Action Tracker tarafından yapılan analize göre, mevcut ülkelerin planları, yüzyılın sonuna kadar dünyayı 2,4 derecelik bir ortalama sıcaklık artışı yoluna koyuyor.

Chatham House’un yardımcı üyesi ve İngiltere ve AB eski iklim müzakerecisi Peter Betts Chatham House yıllık iklim konferansında, önümüzdeki birkaç yıl içinde siyasi hedeflerin nasıl artırılacağı konusunda Glasgow’da değerlendirme yapılması gerektiğini ifade etti.

İngiltere hükümetinin iklim değişikliği özel temsilcisi Nick Bridge ise, COP26 Başkanlığının tüm ulusları önümüzdeki aya kadar daha iddialı taahhütlerle öne çıkmaya zorladığını söyledi.

Bridge, “Glasgow’da her şeyi çözemeyeceğiz ama topluca somut ve inandırıcı adımlar atmamız gerekiyor” diye konuştu.

Gelişmiş ülkeler ayrıca 2009’da, birçoğu yükselen deniz seviyeleri, fırtınalar ve iklim değişikliğinin daha da kötüleştirdiği kuraklıklarla boğuşan yoksul ülkelere iklim finansmanı kapsamında 2020 itibarıyla her yıl 100 milyar dolar katkıda bulunmayı kabul etti.

Ancak en az gelişmiş ülkelerden müzakereciler, bu hedefe ulaşılmadığını ve yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

Bu ayın başlarında, G7 liderleri bu hedefe ulaşmak için katkılarını artırma sözü verdi, ancak yalnızca iki ülke – Kanada ve Almanya – daha fazla nakit sağlama taahhüdünde bulundu.

Peter Betts, düşük bir taban ile yolan çıkan ABD’nin daha fazlasını vermesi gerektiğini söyledi.

ABD eski Başkanı Donald Trump, Paris Anlaşması’ndan çekilmiş ve Barack Obama tarafından verilen 3 milyar dolarlık taahhüdün üçte ikisini yerine getirmeyi reddetmişti. Yeşil gruplar mevcut Başkan John Biden’a en az 8 milyar dolarlık bir taahhütte bulunması çağrısında bulundu.