;
Politika

BM Genel Sekreteri: Denizcilik Sektörü 2050 Net Sıfır Emisyon Hedefini Duyurmalı

deniz taşımacılığı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Londra’daki deniz taşımacılığı görüşmelerinde 2050’ye kadar net sıfır emisyona ulaşmak için anlaşmaya varılması çağrısında bulundu ve dekarbonizasyon çabalarının hızlandırmasını istedi.

Dünya ticari mallarının yaklaşık %90’ını taşıyan ve emisyonların yaklaşık %3’ünü oluşturan deniz taşımacılığı, çevreciler ve yatırımcılardan karbon vergisi de dahil olmak üzere daha somut adımlar atma çağrılarıyla karşı karşıya.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Sektörü en geç 2050 yılına kadar net sıfır emisyon taahhüdünde bulunan bir seragazı stratejisi üzerinde anlaşarak Londra’dan ayrılmaya davet ediyorum” dedi.

Guterres, bu tür hedeflerin “sektörün ve yatırımcıların ihtiyaç duyduğu kesinliği” sağlayacağını söyledi.

BM’nin denizcilik kolu Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) üye ülkeleri bu hafta Londra’da buluşuyor. Spesifik detayları tartışılmakta olan iyileştirilmiş bir seragazı emisyon stratejisini benimseyecekler.

Buna ek olarak, deniz taşımacılığında küresel karbondioksit emisyonları üzerine bir vergi getirilmesi için öneriler de var.

IMO şimdiye kadar gemilerden kaynaklanan emisyonların 2008 seviyelerine göre 2050 yılına kadar yarıya indirme sözü verdi.

Çin tarafından yayımlanan ve gelişmekte olan ülkelere dağıtılan bir nota göre Pekin, Guterres’in önerisine sıcak bakmıyor.

İlk olarak Financial Times tarafından bildirilen notu doğrulaması istendiğinde, Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin Pazartesi günü Pekin’de gazetecilere verdiği demeçte, Çin’in IMO’nun “farklı ulusal koşulları dikkate alması ve kalkınmanın meşru endişelerini karşılaması” gerektiğine inandığını söyledi.