;
Ekonomi

BM: Entegre Hava ve İklim Hizmetlerine Daha Fazla Yatırım Yapılmalı

iklim

BM’ye bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü, enerji altyapısının iklimle ilgili şoklara karşı dayanıklı olmasını sağlamak, güneş ve rüzgar gibi kaynaklardan üretilen enerjinin gücünü kullanmak da dahil olmak üzere yatırımın kritik olduğunu söyledi.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2050 yılına kadar kirletici fosil yakıtlardan “yeşil” enerjiye geçişi destekleyen özel hava ve iklim bilgileri ile tahminlerini teşvik etmek için faaliyetlerini hızlandırıyor.

Yakın tarihli bir yayın, dünyanın dört bir yanından entegre hava ve iklim hizmetlerinin yönergelerini ve en iyi örneklerini içeriyor.

WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, “Enerjinin net sıfıra geçişinin bu kritik 10 yılı için iyi zamanlanmış destek sağlıyor” dedi.

“WMO Üyeleri, Ulusal Meteoroloji ve Hidroloji Hizmetlerinin yanı sıra enerji sektörü şirketleri ve uygulayıcılarının entegre hava ve iklim hizmetleri sunmalarını ve kullanmalarını sağlayarak, herkes için temiz ve sürdürülebilir enerjiye ilişkin ulusal stratejilere zamanında ve etkili bir şekilde ulaşabilir” diye ekledi.

Geçen hafta, konuşmacıların dekarbonize edilmiş ve dayanıklı enerji sistemleri oluşturmak için entegre enerji hizmetlerinin önemini vurguladığı bir web semineri sırasında başlatılan yayın, entegre enerji hizmetleri için WMO Çalışma grubu tarafından koordine edilen yaklaşık 50 yazarın uzmanlığını aktarıyor.

“Zorlayıcı” Enerji Geçiş Rolü

WMO Genel Sekreter Yardımcısı Elena Manaenkova açılış konuşmasında, örgütün başta enerji olmak üzere kilit sosyoekonomik sektörlere etkili hizmetler oluşturmaya ne kadar büyük önem verdiğini vurguladı: “Sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlamak için enerji üretimi, fosil yakıtları yakmaktan rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklara radikal bir şekilde geçmeli. Bu tür yenilenebilir kaynaklar, hava durumu ve iklim modelleriyle modüle ediliyor; bu durum hava, su ve iklim hizmetlerinin rolünün enerji geçişi için zorlayıcı olabileceğini gösteriyor” 

WMO, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) geçtiğimiz günlerde, geçtiğimiz 10 yılın 125.000 yıl öncesinden bu yana herhangi bir dönemden daha sıcak olduğunu ve kaynakların sürdürülemez kullanımı nedeniyle son yüzyılda küresel seragazı emisyonlarının artmaya devam ettiğini bildirdiğini kaydetti.

Örgüt , emisyonların yaklaşık %73’ünün enerji sektöründen kaynaklandığını belirterek, hem emisyonları azaltmak hem de artan enerji taleplerini karşılamak için “derin ve hızlı bir enerji dönüşümü” ihtiyacının altını çizdi.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi