;
Politika

BM COP26’nın Yeni Tarihini Duyurdu: 1-12 Kasım 2021

BM iklim zirvesi COP26, COVID-19 salgını sebebiyle 1-12 Kasım 2021 tarihine ertelendi. Uzmanlar kazanılan ek sürenin iklim değişikliği ile mücadele için kullanılmasını öneriyor.  

26. Taraflar Konferansı (COP26), COVID-19 salgını nedeniyle 1-12 Kasım 2021 tarihine ertelendi. Glasgow’da gerçekleşecek COP26’nın tarihinin ertelendiğinin açıklanmasından sonra 80’den fazla gelişmekte olan ülke temsilcisi, Birleşik Krallık hükümetinden iklim değişikliği konusundaki küresel çabaların artırılmasını bekliyor.

COVID-19 küresel salgını yüzünden ertelenen zirve, planlanması gereken tarihten bir yıl sonra, 1-12 Kasım 2021 tarihlerinde gerçekleşecek.

Birleşik Krallık, BM iklim organı ve üye devletler arasında Perşembe günü (28 Mayıs) yapılan sanal bir toplantı sonucu erteleme kararına varıldı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, hükümetlerin COVID-19 sonrası için hazırlayacağı teşvik paketlerinin kirliliğe sebep olan projelere odaklanmaktan ziyade kirliliği azaltmasını, sağlığı korumasını ve temiz sektörleri desteklemesi gerektiğini söyledi.

İki önemli gelişmekte olan ülke bloku Küçük Ada Devletleri İttifakı ve Az Gelişmiş Ülkeler (Least Developed Countries) yetkilileri, Londra’ya yaptıkları çağrılarda hükümetlerin ekonomilerini yeniden başlatırken iklimi göz ardı etmediklerinin garanti edilmesini istediler.

Butan Krallığı’ndan Az Gelişmiş Ülkeler Başkanı Sonam P. Wangdi, “COP’un ertelenmiş olması iklim eylemini de ertelememeli” dedi.

AB bu hafta multimilyar euro değerindeki dünyanın en büyük yeşil teşvik paketini duyurdu. Pakette temiz altyapı, elektrikli taşıtlar ve ithalatlara getirilecek bir karbon sınır vergisinin geliştirilmesi konularında rekor seviyelerde yatırımlar yer alıyor.

AB teşvik paketlerine odaklanan McKinsey araştırmaları, 75 ila 150 milyar euroluk düşük karbon yatırımlarının 180 ila 350 milyar euroluk kazanç sağlayacağını ve 2030 yılına kadar emisyonlarda %15-30 oranlarında düşüşlere sebep olacağını ortaya koyuyor.

Ülkelerin Paris Anlaşması uyarınca yeni ve güçlendirilmiş hedeflerini zirve öncesi açıklaması gerekirken, şu ana kadar büyük ekonomiye sahip hiçbir ülke yeni hedeflerini açıklamadı. COVID-19 karantinaları seragazı emisyonlarında küçük bir düşüşe sebep olsa da, bilim insanları gezegenin tehlikeli küresel ısınma seviyelerine yaklaştığını söylüyor.

COP26’nın ertelenmesi haberi, bilim insanlarının hükümetlere düşük karbonlu ve temiz endüstrilere odaklanması tavsiyeleri ve orman yangınları, kuraklık, su baskınları ve sıcak hava dalgalarının sebep olduğu sağlık etkileri ve küresel felaketler konusundaki uyarıları eşliğinde geldi.

2020 yılında şimdiden Avustralya’da yoğun orman yangınlarına, Doğu Afrika’da şiddetli sellere ve Asya’da iklim değişikliğine bağlı çekirge sürülerine tanık olundu.

Avrupa İklim Vakfı (European Climate Foundation) CEO’su Laurence Tubiana, “Birleşik Krallık hükümeti tarafından yeni tarihin belirlenmiş olması ve bir yol haritası çizilmiş olması iyi bir gelişme. Bu sene yapılması gereken pek çok iş var, en önemlisi de bize sağlanan ek süreyi iklim planlarının daha temiz ve sağlıklı bir küresel iyileşme sağlaması için kullanmamız. Bir diğer önemli konu da, ‘iklim diplomasisinden’ uzaklaşarak yeşil ve sürdürülebilir ekonomiye dayalı bir diplomasi inşa etmemiz. Çin hükümetinin kritik bir rolü bulunuyor. Beijing daha güvenli bir dünyaya olan bağlılığını 2020 yılının ilerleyen dönemlerinde AB ile beraber ortaklaşa bir iklim planı hazırlayarak kanıtlayabilir. Avrupa Komisyonu’nun yeşil iyileşme teklifi iyi bir başlangıç oldu” şeklinde konuştu.

Power Shift Africa direktörü Mohamed Adow da, iklim zirvesinin Kasım 2021’e ertelenmesinin doğru bir karar olduğunu düşünüyor. Ancak iklim değişikliğinin bu tarihi bekleyemeyeceği konusunda uyarıda bulunan Adow, “Sıcaklıklar artıyor ve biz eyleme geçmedikçe iklim krizi iyice kötüleşecek. Ülkeler kazandıkları ek süreyi ekonomik iyileştirme planlarının iklim duyarlı olmasını garantileyerek ve fosil yakıt şirketlerine verdikleri destekleri çekerek değerlendirebilir. Zengin ülkelerin ekonomilerini iklim hassasiyeti bulunan bölgelerden yararlanarak iyileştirmesi utanç verici olur” dedi.

Greenpeace International Genel Müdürü Jennifer Morgan ise, “Salgın nedeniyle toplantıyı ertelemek kesinlikle kaçınılmaz bir durum, ancak bu durum aynı zamanda en savunmasız insanların ve ülkelerin karşılayamayacağı bir lüks. Liderler sağlık kriziyle ve iklim acil durumuyla mücadelede yeşil ve adil bir iyileşme sağlama çabalarını ikiye katlamalı. Yalnızca bilim ışığında hareket eden ve küresel salgında savunmasız kalanlara duyarlı olan hükümetler iklim değişikliği ile mücadelede gerekli olan ortaklaşa küresel eyleme katkıda bulunabilir. COP26’da buluşana kadar, küresel salgınla sınanan hükümetlerin birlik içerisinde ve bilim rehberliğinde sağlam bir eylem planı oluşturmasını bekliyor ve fosil yakıt devrinin kapanmasını umuyoruz” yorumunda bulundu.