;
Politika

BM Biyoçeşitlilik Anlaşması Gelecek Yıla Kaldı

COVID-19 nedeniyle daha önce iki kez ertelenen biyoçeşitlilik zirvesi bir kez daha ertelendi.

Yetkililer Çarşamba günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler biyoçeşitlilik zirvesinin iki bölüm halinde gerçekleştirileceğini ve doğanın korunmasına yönelik çok ihtiyaç duyulan küresel bir anlaşmanın ertelendiğini doğruladı.

BM biyoçeşitlilik organı yaptığı açıklamada, 11-15 Ekim tarihleri arasında sanal bir açılış oturumunun, anlaşmayı sonuçlandırmak için ise Çin’in Kunming kentinde 28 Nisan-8 Mayıs 2022 tarihleri arasında yüz yüze müzakerelerin gerçekleştirileceğini söyledi.

Reuters’in geçen ay bildirdiğine göre, COP15 zirvesi, koronavirüs pandemisi nedeniyle zaten iki kez ertelendi. Üçüncü bir gecikme ise, yüz yüze görüşme eksikliğinden kaynaklanan zorluklar nedeniyle kesindi.

Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi sekreteryası yaptığı açıklamada, “Biyoçeşitlilik hakkında merakla beklenen yeni bir BM anlaşmasına ilişkin yüz yüze yapılan belirleyici toplantılar, koronavirüs pandemisi nedeniyle birkaç ay daha duraklatıldı” dedi.

Çin Ekoloji ve Çevre Bakanı Huang Runqiu, “Ev sahibi ülkenin yükümlülüklerini yerine getireceğini, hazırlıkları istikrarlı bir şekilde ilerleteceğini ve önemli bir konferansa ev sahipliği yapmak için her türlü çabayı göstereceğini” söyledi.

Dünyanın iklim değişikliğiyle mücadele ile birlikte doğayı korumasına yönelik artan çağrılarla birlikte, konferansta ülkelere 2030 itibarıyla kara ve deniz alanlarının %30’unu koruma altına alma taahhüdü vermeleri isteniyor.

WWF gecikmelerin “doğayı koruma eylemlerinin duraksama riski altında olduğu” anlamına geldiğini söyledi.

WWF International’da politika, araştırma ve geliştirme başkanı Guido Broekhoven, “Doğa kaybı durmadı. Fazladan zamanın iyi kullanılması çok önemli” dedi.