;
Ekonomi Politika

Birleşik Krallık’ta Kömürden Sağlanan Elektrik %0.7’ye Kadar Düştü

Birleşik Krallık’ta enerji üretimi için kömür santrallarının kullanımı gün geçtikçe azalıyor. Birleşik Krallık hükümet verilerine göre ülkede en çok kirliliğe sebep olan enerji santralları, 2019’un ikinci çeyreğinde toplam üretilen elektriğin %0.7’sini oluşturuyor. Türkiye’de 2018 yılında kömüre dayalı santralların toplam elektrik üretimi içerisindeki payı %37,3 oranında. 

Birleşik Krallık hükümet verilerine göre, Birleşik Krallık’da elektrik üretimi için kullanılan kömür oranı geçtiğimiz aylarda düşüşe geçti. Verilere göre Birleşik Krallık’da en çok kirliliğe sebep olan enerji santralları, 2019’un ikinci çeyreğinde toplam üretilen elektriğin %0.7’sini oluşturuyor. Elektrik şebekelerine enerji sağlamak için kullanılan kömür miktarının geçen senenin aynı aylarına oranla üçte iki düştüğü söyleniyor.

Bir hükümet sözcüsü, kömür kaynaklı enerji üretiminin, Birleşik Krallık’ın sıfır emisyon ekonomisine doğru gitmesiyle “yakında uzak bi anı olarak kalacağını” söylüyor.

Sözcü, “Geçtiğimiz yıl enerji üretimimizin yarısından fazlasını oluşturan, dünyada öncü olan düşük karbonlu enerji sektörümüz ve iklim değişikliğine olan negatif katkımızı 2050 yılında tamamen sonlandırmayı planlamamız sayesinde kömür kullanımında düşüş elde edebildik” dedi.

Birleşik Krallık elektrik sektörü 2025 yılına kadar kömür santrallerini tamamen kaldırma yolunda ilerliyor.

Birleşik Krallık’ın %0.7 ‘si, Türkiye’nin %37.3’ü

Türkiye’de ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın verilerine göre 2018 yılında kömüre dayalı santralların toplam elektrik üretimi içerisindeki payı %37,3 oranında ve kömüre dayalı santrallardan 113,3 TWh (113.000.000 MW) elektrik üretilmiş.

Bakanlık verilerine göre 2018 yılında işletmede olan rüzgâr enerji santrallerinin toplam kurulu gücü ise 7.005 MW’tır. Üretilen 7.005 MW rüzgar enerjisinin toplam elektrik üretimi içerisindeki payı yaklaşık olarak %0.02’ye eşit.

En Büyük Üç Kömür Santralı Kapanıyor

Bu yıl en büyük üç enerji şirketi Birleşik Krallık’daki kömür santrallarını kapatacağı duyurusunda bulunmuştu. Bu da önümüzdeki kış sonrası çalışır halde dört kömür santralının kalacağı anlamına geliyor.

Almanya merkezli, Avrupa’nın öncü elektrik şirketlerinden RWE bu ay, Kuzey Galler bölgesinde bulunan ve Birleşik Krallık’taki son enerji  santralı Aberthaw B enerji santralını önümüzdeki kışın ardından kapatacağını söylemişti. Ayrıca Birleşik Krallık’ın en büyük enerji sağlayıcılarından biri olan SSE ise Cheshire, Warrington’da bulunan Fiddler kömür santralını Mart 2020’de kapatacağı duyurusunda bulunuyor.

Birleşik Krallık 2019 yılında şimdiye kadar, 3000 saatten fazla enerji tüketimi için kömür enerjisi kullanmadı, bu oran 2017’deki kömürsüz enerji kullanımının beş katından fazla.

Aynı zamanda hükümet verilerine göre yenilenebilir enerji, İskoçya’da bulunan Beatrice rüzgar santralinin hayata geçirilmesiyle, 2018’in ikinci çeyreğine oranla %12 artış göstermiş.