;
Bilim Politika

Birleşik Krallık Seragazı Emisyonları Üst Üste Yedinci Yıl Azaldı

Birleşik Krallık net sıfır emisyon hedefine ulaşmak adına yenilenebilirlere önem veriyor. Hükümet verilerine göre, 2019’da rekor seviyeye ulaşan temiz enerji üretimi ile birlikte seragazı emisyonlarında yedi yıldır düşüş yaşanıyor.  

Birleşik Krallık’ta hükümetin verilerine, seragazı emisyonları bu syedi sene boyunca devamlı azaldı. Ülke 2019’da elektriğinin üçte birinden fazlasını yenilenebilir enerjiden üretti ve rekor kırdı.

Perşembe günü (26 Mart) hükümet tarafından paylaşılan veriler, seragazı emisyonlarında 2018 yılıyla kıyaslandığında %3.6, 2010’a göre ise %28’lik bir düşüş yaşandığını ortaya koydu.

Enerji bakanı Kwasi Kwarteng, rakamların Birleşik Krallık’ın iklim değişikliği ile mücadelesinde aldığı olağanüstü önlemleri gösterdiğini belirtti.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Kwarteng, “Ekonomimize koronavirüs salgını sırasında destek olurken, yenilenebilir elektrikteki rekor seviyelerle birlikte bu çabalarımızı da aylarca ve yıllarca devam ettirebiliriz” dedi.

Avrupa Ticaret Birliği Eurelectric’e göre, Covid-19 salgını ve Birleşik Kralık’taki karantina enerji talebini yaklaşık %7 azalttı.

İngilizler dışarı çıkmayıp evden çalışmaya başladığından beri daha fazla elektrik kullanıyor ancak bu artış fabrikalar, inşaatlar ve ofislerdeki durgunluktan dolayı dengeleniyor ve hatta toplam elektrik kullanımında bir azalmaya yol açıyor.

Küresel salgınla savaşmak adına büyük sanayilerin kapalı kalmasıyla birlikte elektrik talebindeki düşüşün devam etmesi bekleniyor. Bunun bir sonucu olarak, yenilenebilir enerji üretiminin artmasıyla 2020 yılındaki toplam emisyonlarda gerileme gözlemlenebilir.

2019’da bir rekor kırılarak Birleşik Krallık elektriğinin %36.9’u rüzgar çiftlikleri, güneş panelleri ve biyokütle enerjisinin dahil olduğu yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildi. Geçtiğimiz 3 ayın ortalaması %37.4’e yükselerek yılın bu zamanlarındaki en yüksek oran rekorunu kırdı.

Kıyıya yakın ve açık denizde yürütülen projelerle yalnızca rüzgar enerjisi Birleşik Krallık’ın yıllık elektrik üretiminin beşte birini karşıladı.

RenewableUK’in CEO’su Melianie Onn, Birleşik Krallık’ın net sıfır emisyona ulaşmak için fosil yakıtlardan uzaklaşmasıyla rekorların devam edeceğini söyledi ve “Tıpkı rüzgar gibi, yenilenebilir hidrojen ve deniz enerjisi içeren yenilikçi teknolojileri kullanacağız ve batarya depolamasını artıracağız” diye ekledi.

Onn sözlerine, “Düşük maliyetli yenilenebilirler hükümetin enerji stratejisinde merkezde tutuluyor. Yerli tedarik zincirimizin genişlemesiyle ve dünya genelindeki multimilyarlık ihracat fırsatlarını değerlendirdikçe sektörümüz ilerleyen yıllarda hızla büyüyecek” şeklinde devam etti.