;
Politika

Birleşik Krallık Emisyonlarını 14 Yılda Yüzde 78 Azaltacak

Birleşik Krallık, uluslararası havacılık ve deniz taşımacılığından kaynaklanan emisyonları da dahil olmak üzere, 2035’e kadar emisyonlarını 1990’a kıyasla %78 azaltmayı hedefliyor. Yeni hedef enerji kullanımında köklü değişiklikler gerektiriyor. Ancak muhalefet ve uzmanlar detayların eksik olduğunu söylüyorlar. 

Haber: Kate Holton ve Elizabeth Piper

Çeviri: S. Sena Akkoç

Başbakan Boris Johnson, net sıfır yolunda dünyanın en iddialı iklim değişikliği hedefini açıklayarak Birleşik Krallık’ın 2035’e kadar karbon emisyonlarını 1990’a kıyasla %78 azaltılacağını söyledi.

Önceki hedefin 15 yıl kadar ilerisinde olan yeni hedef, Birleşik Krallık’ın evlerinde, araçlarında ve fabrikalarında kullandığı güç biçimlerinden halkın beslenmesine kadar temelden bir yeniden yapılandırma gerektirecek.

2035 hedefi, Çin ve ABD’nin iklim değişikliği ile mücadelede daha güçlü vaatlerin gerekli olduğu konusunda uzlaşmasının üzerine ve yarın ABD’deki bir iklim zirvesi ile Kasım ayında Birleşik Krallık’ta gerçekleştirilecek olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın öncesinde geldi.

Johnson, “İklim değişikliği ile mücadelede çıtayı yükseltmeye devam etmek istiyoruz. Bu nedenle emisyonları azaltmak için en iddialı hedefleri belirliyoruz” dedi. Johnson, bunun öncü işletmeleri ve yeniliği Birleşik Krallık’a çekeceğini de sözlerine ekledi.

Birleşik Krallık, ülkeleri küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceye yakın tutmaya çağıran 2015 Paris Anlaşması’na uygun olarak 2019 yılında 2050’ye kadar net sıfır emsiyon hedefi belirlemişti.

Hükümete göre, emisyonların 2035 yılına kadar 1990 seviyelerine göre %78 azaltılmasını gerektiren yeni hedef, Birleşik Krallık için yolun dörtte üçünden fazlası demek.

Hedef; taşımacılık, ısıtma ve sanayinin fosil yakıtlardan yenilenebilir kaynaklara veya hidrojene geçmesi gerekeceğini söyleyen bir danışma komitesi tarafından önerildi. Bunun için bina yalıtımlarının iyileştirilmesi, diyetlerin yüksek karbon salımı olan et ürünlerinden uzaklaştırılması ve daha fazla ağaç dikimi gerekiyor.

Johnson, Britanya’nın salgından kurtuluşunun bir parçası olarak daha yeşil bir ekonomiye geçiş planı sunmuştu. Sözcüsü ise hükümetin kirletici endüstrilerin karbondan arındırılmasına yardımcı olmanın da dahil olduğu emisyonları azaltmaya yönelik 10 maddelik bir planı olduğunu söyledi.

Hedef, ilk kez Birleşik Krallık’ın uluslararası havacılık ve denizcilik emisyonlarındaki payını içerecek.

İngiliz muhalefet partileri ve çevre kampanyacıları yeni hedefi memnuniyetle karşılasalar da bu hareketin gerçekleşmesini sağlayacak politikaların eksikliği nedeniyle hedefin zayıf kaldığını söylediler, ülkenin daha az iddialı hedeflere ulaşmakta politika eksikliği nedeniyle zorlandığını hatırlattılar.

Greenpeace, yeni yol ve pist planlarının durdurulması gerektiğini söyleyerek “Hedef belirlemek, hedeflere ulaşmaktan daha kolay. Bu nedenle zorlu çalışma şimdi başlıyor” dedi.