;
Bilim

Bir Milyar Kişiye Ev Sahipliği Yapan Yüzlerce Kıyı Şehri ve Bölgesi Tehdit Altında

Yeni bir çalışma, görseller ve haritalar ile deniz seviyesinin yükselmesinin simgesel yapıları ve kentleri nasıl etkileyeceğini gösteriyor. Çalışmaya göre Türkiye’nin birçok kıyı bölgesi de tehlike altında. 

Climate Central’ın yakın zamanda tamamladığı araştırma, deniz kıyısındaki şehirlerin gelecekte yaşayacağı kayıpların sadece yükselen denizlerle sınırlı tutulması için fırsat penceresinin giderek kapandığını gözler önüne seriyor. Environmental Research Letters’ta yayımlanan araştırma, önümüzdeki günlerde İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenecek BM COP 26 iklim müzakerelerinin sonuçlarının şekillendireceği iklim eylemleriyle uzun vadede hangi bölgelerin kurtarılabileceğini, hangilerinin kaybolabileceğini tespit ediyor. Bugün bir milyar kişiye ev sahipliği yapan yüzlerce kıyı şehri ve kıyı bölgesi ise tehdit altında.

Sunulan etkileşimli haritada Türkiye’ye bakıldığında, deniz seviyesindeki artıştan İstanbul boğaz hattı, Karadeniz sahil yolu, İzmir Karşıyaka, Akyaka, Dalyan ve Yumurtalık Lagünü’nün de aralarında bulunduğu bir çok yerin sular altında kalacağı dikkat çekiyor.

Google Earth verileri ve görüntüleriyle desteklenen bu araştırma, dünya çapında 200’den fazla kıyı noktasında gelecekteki su seviyelerinin kesin bir şekilde resmedilmesini sağlıyor. Picturing Our Future koleksiyonu, simgesel yapıların ve mahallelerin yüzyıllar boyunca deniz seviyelerindeki değişimden nasıl etkileneceğini gösteren video simülasyonları ve fotogerçekçi yorumlamalar içeriyor.

Climate Central’ın Kıyı Riski Tarama Aracı’nda Warming Choices adıyla sunulan yeni interaktif harita, dünyadaki hemen hemen her kıyı topluluğu için gelecekteki potansiyel deniz seviyesi çizgilerini karşılaştırırken, bir taraftan da gezegenin insan faaliyetleri tarafından ne kadar ısındığına bağlı olarak kurtarılabilecek veya sular altında kalacak toprakları farklı renklerle gösteriyor. Araştırma ve görüntü koleksiyonu gibi, harita da IPCC’nin birden fazla yüzyılı kapsayan deniz seviyesi projeksiyonlarına ve dünyanın en gelişmiş kıyı yükseklik modeli CoastalDEM’e (Eylül 2021’de yayınlanan sürüm 2.1) dayanıyor.

Bu araştırma ve ilgili tüm görüntü ve tahminler, COP26 sırasında belirtilen ısınma hedefleri de dahil olmak üzere iklim değişikliği etkileri hakkında hazırlanacak raporları desteklemek için kullanıma açık.