;
Politika

Biden’ın İlk 10 Günündeki Eylem Planı Açıklandı: İklim Krizi İlk Sırada Yer Alıyor

ABD’nin yeni Başkanı Joe Biden’ın göreve başlayacağı ilk 10 günde koronavirüs, ekonomi, göçmenler ve iklim krizi konularında kararlar alacağı açıklandı. 

ABD’ni 46. Başkanı seçilen Joe Biden’ın Özel Kalem Müdürü Ron Klain, 20 Ocak yemin töreninden itibaren yeni yönetimin ilk 10 günde atacağı adımları duyurdu. Klain, Biden’ın göreve başlayacağı ilk 10 günde koronavirüs, ekonomi, göçmenler ve iklim krizi konularında kararlar alacağını söyledi.

Bloomberg’de yer alan habere göre, Biden’ın Özel Kalem Müdürü Ron Klain’in gelecek Beyaz Saray danışmanlarına gönderdiği rapor, Biden’ın göreve başlar başlamaz “Koronavirüs salgını, iklim krizi, ekonomi ve ülke genelinde protestolara neden olan ırkçılıkla mücadele gibi dört ana gündeme odaklandı.

Klain raporunda “Seçilmiş Başkan Biden, görevdeki ilk 10 gününde bu dört krize dikkati çekmek, acil ve geri dönülemez zararları önlemek ve ABD’nin dünyadaki yerini yeniden oturtmaya odaklanacak. Biden, yalnızca Trump yönetiminin yarattığı hasarları düzeltmek için değil, ülkeyi ileriye götürmek için adım atacak” ifadelerini kullandı.

20 Ocak’tan İtibaren Adımlar Atılacak

Başkanlık devir tesliminin gerçekleştiği yemin günleri ABD’de normalde federal bir tatil olarak kabul edilip çeşitli törenlerle geçse de Klain, Biden’ın birkaç yürütme adımı atacağını söyledi. Biden’ın yemin edeceği gün, Koronavirüs salgını ve güvenlik tehdidi nedeniyle de geleneksel törenlerden farklı geçecek.

Klain, Biden’ın atacağı diğer adımlarda Donald Trump’ın görevdeki ilk günlerinin aksine yasal izin sürecine dikkat edeceğini vurguladı. Klain “Biden’ın kararları Başkan için uygun ve anayasal bir rolü yeniden inşa edecek” ifadelerini kullandı.

Klain, yürütmenin diğer “önceliklerini” şu şekilde sıraladı: Biden’ın 1.9 trilyon dolarlık Koronavirüs ve ekonomi teşvik paketi ile asgari ücret, oy kullanma hakkı ve kadına yönelik şiddetle ilgili yasa tasarıları.