;
Ekonomi Politika

Biden’ın Gündeminin Merkezinde İklim Krizi Var

Beyaz Saray’ın yeni danışmanı iklim krizini çözmenin Biden’ın gündeminin merkezinde yer alacağını söyledi.

Beyaz Saray yeni danışmanı, yeni teknolojilere yapılan yatırımları artırarak iklim krizini çözmenin, Biden yönetiminin istihdam yaratma gündeminin merkezinde yer alacağını söyledi.

Başkan seçilen Joe Biden’ın, Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Brian Deese, Reuters Next konferansında “Yeni seçilen başkanın kurtarma ve toparlanma stratejisinde göreceğiniz şey, iklim krizini çözmeyi iş yaratmanın merkezine koyan bir yaklaşım” dedi.

Eski Başkan Barack Obama yönetiminde çalışırken 2015 Paris İklim Anlaşması’nın müzakeresine yardımcı olan Deese, Biden’ın ilk günden anlaşmaya yeniden katılma sözünü tutacağını söyledi. Başkan Donald Trump, 3 Kasım seçimlerinden sonra ABD’yi anlaşmadan çıkarmak için resmi süreci başlatmıştı.

Deese, anlaşmaya yeniden katılmanın diğer ülkelerle iklim konusunda çalışma yolunda “sadece ilk” adım olacağını söyledi. Deese, 20 Ocak’ta göreve başlayacak olan Biden’ın, aynı zamanda dünyanın en çok seragazı salan ülkelerini “emisyon azaltım konusundaki ortak hedefimizi artırmak” için hızlı bir şekilde bir araya getirme konusunda başarılı olacağını da söyledi.

Trump, “enerji hakimiyeti” gündeminin bir parçası olarak iklim düzenlemelerini geri almaya ve fosil yakıt üretimini artırmaya yönelik çalışmalarda bulunmuştu.

Biden, karbon kirliliğini 2035 itibariyle elektrik sektöründen çıkarma hedefi için kampanya yürüttü.

Deese, bu tür çevresel hedeflere ulaşmak için “Yatırımları pazar için net bir kesinlikle birleştiren bir strateji uygulamalıyız. Böylece ihtiyaç duyacağımız büyük miktarlarda özel sermayeyi çekebiliriz” dedi. Çevre standartları konusundaki kesinliğin, trilyonlarca doları özel sermayenin serbest bırakmasına ve milyonlarca iş yaratılmasına yardımcı olabileceğini söyledi.

Deese, açık deniz rüzgarı, güneş enerjisi veya emisyon azaltım teknolojilerinin kullanılması gibi endüstriyel sektörler de dahil, temiz enerji ekonomisinde yüksek ücretli sendikal işler yaratma fırsatının olduğunu belirtti. Yönetim ayrıca yeni nükleer enerji teknolojilerinin araştırma ve geliştirilmesine de odaklanacak. Bununla birlikte yeşil teknolojiler için büyüyen ihracat pazarında rekabet etmek istiyor.

Obama yönetimi altında Deese, ABD otomobil endüstrisinin kurtarılması ve Kongre ile bütçe anlaşmaları gibi diğer önemli konular üzerinde de çalıştı.

Deese, “Eğer şirketlerimizin yeniden yapılandırılmasına yardımcı olmak için ortak olur ve yatırımı önceden yaparsak ve tüketicilerimizin temiz araç satın alma seçimini fiilen yapmalarına yardımcı olacak altyapıya yatırım yaparsak” ABD’nin yeşil otomobil ticaretinin milyonlarca iş yaratabilecek bir endüstri örneği olacağını ifade etti.