;
Politika

Barbados Başbakanı: “İklim Krizine Uyum için Finansman İhtiyacımız Var”

Barbados Başbakanı Mia Mottley, IMF’nin iklim değişikliği ile mücadeleyi finanse etmeye yardım etmesi gerektiğini söyledi.

Barbados Başbakanı Mia Mottley, IMF gibi çok taraflı borç verenlerden gelen finansmanın, küçük ada ülkelerinin geleceği için ciddi tehdit oluşturan iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için kritik olacağını ifade etti.

Geçen ay, Glasgow’daki BM İklim Zirvesi’nde Mottley, yenilenebilir enerjiye geçişi finanse etmek ve küresel sıcaklıklardaki artışı sınırlamak için bir IMF’den destek talep etmişti.

“Ahlaki konum her zaman kirletenin ödemesi gerektiği olmuştur. Şimdi gerçek ne? G20 ülkeleri seragazlarının %80’ine katkıda bulundular ve azaltım çabalarını finanse etmek için neredeyse hiçbir katkıda bulunmadılar” dedi.

Mottley son aylarda, küresel ısınma kaynaklı en büyük risklerle karşı karşıya olan ada uluslarının sesi olarak ön plana çıktı.

Artan sıcaklıklar ve deniz seviyeleri, zaten sınırlı olan su kaynağını daraltarak, köyleri kıyı şeridinden taşınmaya zorlayarak ve mevcut tatlı su rezervlerini deniz suyuyla kirleterek Barbados’u şimdiden etkiliyor.

İklim adaptasyonu için finansmanın, küresel sıcaklık artışını 1,5 derecede sınırlandımaya yardımcı olacağını söyledi ve bilim insanlarının iklim değişikliğinin ciddi etkilerini önlemek için eşik dediği hedefe atıfta bulundu.

“Bu kriz, toplumlarımızı temelden baltalayabilir ve bu nedenle, bu yeni gerçekliğe uyum sağlamanın bir yolunu bulmalıyız. Mücadele finansman gerektirecek ve açıkçası, sorumlusu olmadığımız bir kriz için borç almamız gerektiğini düşünmüyoruz” dedi.

Mottley, dünyanın en zengin ülkelerinin merkez bankalarının, parasal teşvik çabalarının bir parçası olarak son 10 yılda ekonomilerine 25 trilyon dolar aktardığını kaydetti.

İklim değişikliğine uyum sağlamak için benzer miktarların harekete geçirilmesi gerektiğini savundu.

Ada devletinin başbakanı, “Sonuç olarak, uyum sağlamak için çok zamanımız yok. Ve bu nedenle, en azından finansman sorununu çözelim ve bunun için daha fazla kesinlik sağlayalım diyoruz” şeklinde konuştu.