;
Politika

Bakanlığın İklim Kriziyle Mücadele Kitapçığından: “Ormanları Koruyun”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, iklim kriziyle mücadelede uygulanabilecek 30 önlem arasında “ormanların korunması”nı da saydı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Avusturalya’da yaşanan yangın felaketinin ardından daha sık gündeme gelen iklim krizi ve küresel ısınmayla mücadele konusunda, günlük hayatta uygulanabilecek 30 basit önlemin sıralandığı bir kitapçık hazırladı. AA’nın haberine göre dünyada yangın, sel, kuraklık gibi afetlerle kendini göstermeye başlayan iklim krizi, Türkiye’de sel ve heyelan gibi aşırı doğa olaylarıyla kendisini gösteriyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın vatandaşlar için hazırladığı iklim kriziyle mücadele kitapçığında günlük hayatta uygulanabilecek bireysel önlemler yer alıyor. Bireysel önlemler karbon ayakizinin azaltılmasında oldukça önemli adımlar ancak iklim krizi çok geniş ölçekli bir kriz. Bu noktada bireysel adımlarla, hükümetlerin emisyonların düşürülmesi ve yenilenebilir enerjiye geçme gibi anahtar planlarını paralel olarak uygulamaya koyması gerekiyor.

Bakanlığın kitapçığında yer alan öneriler şu şekilde sıralanıyor:

Daha Az Sıcak Su Kullanın

Kitapçığa göre iklim değişikliğiyle mücadele için “elektrikli cihazların bekleme konumunda bırakılmaması, çamaşır ve bulaşık makinelerinin tam dolduğunda çalıştırılması” gerekiyor. Ayrıca “daha az sıcak su kullanılması, uzun banyo yapmak yerine duş alınması, binaların yalıtımının iyileştirilmesi” de mücadele için alınabilecek basit önlemler arasında bulunuyor. Evlerdeki atıkların geri dönüştürülmesi veya yeniden kullanılması da tavsiyeler arasında.

Toplu Taşımayı Tercih Edin

Yürüyüş, bisiklet ya da toplu taşıma araçları tercih edilerek otomobil kullanımı azaltılmalı. Taşıt sahiplerinin yalnızca %1’inin araç bakımlarını düzenli yaptırmasıyla yılda 450 bin tondan fazla karbondioksit salımı engellenebilir. Yeni bir taşıt alınacağı takdirde az yakıt tüketenleri tercih edilmeli.

A Enerji Sınıfı Beyaz Eşyalar

Yeni beyaz eşya alıyorsanız A enerji sınıfından olmalı. Böylece beyaz eşyaların elektrik tüketimi daha düşük olacak.

Tasarruflu Ampul

Evde kullanılan ampuller, enerjiyi verimli kullanan tasarruflu, LED ampullerle değiştirilmeli. Avizenizden ampul eksiltebilirsiniz.

Dereceyi Yükseltin

Klimaların bakımlı ve filtresinin temiz olmasına dikkat edilmeli. Soğukluk ayarı iki derece daha yükseltilmeli.

Ormanları Koruyun

Ormanların korunmasının iklim üzerindeki etkilerine de değinilen kitapçıkta, “Ormanlar karbon depoladıkları için çok önemlidir. Ormanlar yandığında ya da kesilip yok edildiğinde depoladıkları karbon atmosfere verilir. Orman kaybı yıllık karbondioksit artışının %20’sinin nedenidir.” ifadesi yer aldı. Kitapçıkta aynı zamanda, “Ağaç dikilmelidir. Tek bir ağaç, yaşamı boyunca ortalama bir ton karbondioksiti süzer. Evinizin kenarında yetişmiş bir ağacın sağladığı gölge, klima masrafınızı %10-15 civarında azaltır.” deniliyor.