;
Politika

Bakan Kurum: “Bu Ay İçinde 13 Termik Santral İncelenecek”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 13 termik santralın bu ay içinde ayrı ayrı incelenerek son durumunun tespit edileceğini söyledi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın filtresiz termik santralları veto etmesinin ardından açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 13 termik santralın bu ay içinde ayrı ayrı incelenerek son durumunun tespit edileceğini söyledi.

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Helil İnay Kınay ise, ülkedeki 27 kömürlü termik santralın 16’sında taş kömürü ve linyit kullanıldığını belirtirken, Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından yapılan analizlerine de değindi. Kınay, 2017 yılında Türkiye’de hava kirliliğinden kaynaklı ölümlerin sayısının, trafik kazaları kaynaklı yaşanan ölümlerin sayısının yedi katı olduğunu söyledi.

İzmir Aliağa‘nın içler acısı durumuna da dikkat çeken Kınay, termik santrallar konusundaki ülkedeki politikayı da eleştirerek “Maalesef Türkiye, Avrupa Birliği ülkelerine kıyasla hem sayı hem de kapasite bakımından en fazla termik santral planlayan ülkedir” dedi. Kınay açıklamasında “Kömür ve linyit yakılması ile partikül madde, karbon monoksit, kükürt dioksit, azot dioksit ve diğer kirleticiler havaya salınıyor. 2016 yılında yayımlanan ‘Avrupa’nın Kara Bulutu Raporu’nu hatırlatıyor. Avrupa Birliği’nde 257 kömürlü termik santralın yarattığı hava kirliliği nedeniyle yılda 22 bin 900 erken ölüm gerçekleşmiş. 2015 yılında yayımlanan ‘Ödenmeyen Sağlık Faturası Raporu’na göre, Türkiye’deki termik santralların yarattığı hava kirliliğinden dolayı yılda 2.876 erken ölüm vakası meydana gelmiş” ifadelerine yer verdi.

Ne Olmuştu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, filtresiz termik santrallara mevzuata uyum için 2.5 yıl daha süre veren, torba yasanın 50. Maddesi’ni veto etti. Madde, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edilmişti.

Erdoğan’ın kamuoyu ve iklim aktivistlerinin büyük tepkisini çeken değişikliği veto ettiği, AKP Sözcüsü Ömer Çelik tarafından duyurulmuştu. Çelik, partisinin MYK toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, “Termik santrallara birkaç sene daha süre tanınmasını içeren yasa teklifi Cumhurbaşkanımız tarafından veto edilmiştir” demişti.