;
Politika

BAE, COP27’yi Protesto Etme Çağrısında Bulunan Aktivisti Sınır Dışı Edecek

BAE

Dubai’de ailesini ziyaret eden Mısırlı Şerif Osman’ın tutuklanması, COP28 iklim konferansına katılacak aktivistleri endişelendiriyor.

YAZI: Ruth MICHAELSON

ÇEVİRİ: Erhan ARCA

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır’daki COP27 iklim konferansı sırasında protesto çağrısı yapan ve Dubai’de gözaltına alınan bir Mısır-Amerikan vatandaşını sınır dışı etmeye hazırlanıyor. Bu, gelecek yıl BAE’de yapılacak COP28 sırasında sivil topluma yönelik yaklaşım hakkındaki korkuları körüklüyor.

Uzun yıllar ABD’de yaşamış eski Mısır ordusu subayı Şerif Osman, nişanlısıyla ailesini görmek için gittiği Dubai’deki bir restoranda gözaltına alındı.

Uluslararası Af Örgütü, yetkililerin Osman’a ya da ailesine tutuklanma nedenini açıklamadığını ve Osman’ın sivil bir arabayla götürüldüğünü duyurdu. BAE yetkilileri ise Osman’ın avukatına Mısır’dan gelen bir talebe cevaben hareket ettiklerini söyledi.

Osman, 35 binden fazla abonesi olan YouTube kanalında Mısır’daki siyasi olayları tartışıyor. Ekim ayının başlarında, Mısır’daki vatandaşları 11 Kasım’da protesto etmeye çağıran videolar yayımlamaya başladı ve o gün Mısır’da artan yaşam maliyeti ve medeni haklara yönelik baskılarından duyduğu hoşnutsuzluğu göstermek için diğer protesto taleplerine katıldı.

Osman’ın Mısır devletinin güçlü bir müttefiki ve uzun süredir finansal destekçisi olan BAE tarafından tutuklanması, Dubai’deki COP28’e katılmayı planlayan insan hakları örgütlerinde çalışan birçok kişi de dahil olmak üzere Mısırlı sürgünlerden oluşan geniş toplulukta bir korku dalgası yarattı. Bu aktivistlerin büyük kısmı, tutuklanma korkusundan dolayı Mısır’daki COP27’ye katılmadıklarını belirtti.

BAE’li yetkililer, Osman’ın Mısır’a mı yoksa ABD’ye mi iade edileceğini açıklamayı reddetti, ancak hak grupları Osman’ın Mısır’a gönderilmesi durumunda işkence ile karşı karşıya kalabileceğinden korkuyor.

Mısırlı yetkililer protestoları caydırmak için 11 Kasım haftasına kadar Mısır’da yüzlerce kişiyi tutukladı. Çoğu “yanlış haber yaymakla” veya terörizmle suçlandı. Tutuklamaları, protestolara yönelik kısıtlamaların yanı sıra, COP27’de sivil toplumunun “hassas bir şekilde gözetlenmesi” izledi.

Uluslararası Af Örgütü, BAE’nin kamusal alan üzerindeki kısıtlamalarının ve COP27’de yaşanan protestolarının tekrarlanmasına yönelik artan endişeleri olduğunu söyledi.

Mısırlı yetkililer, Osman’ın tutuklanma sebebini kamuoyu ile paylaşmadı. BAE’den bir yetkili Guardian’a Osman’ın 6 Kasım’da “Arap Birliği’nin kanun uygulama ve ulusal güvenlik konularını koordine etmekten sorumlu organının talebi üzerine” gözaltına alındığını bildirdi.

İnsan hakları grupları, Osman’ın 8 Kasım’da Dubai savcılığına götürüldüğünü ve burada kendisine Mısır’ın emriyle Interpol’ün uluslararası şüpheli hareketlerini işaretlemek için tasarlanmış kırmızı bülten sistemi kullanılarak tutuklandığının bilgisinin verildiğini ve burada savcının Osman’ın YouTube sayfasına atıfta bulunduğunu söyledi. Interpol sözcüsü Guardian’a, Osman’a yönelik bir kırmızı bülten olmadığını söyledi.

Uluslararası Af Örgütü, Osman’ın avukatıyla görüşmesine uzun süre izin verilmediğini ve BAE yetkililerinin vekalet belgesi imzalanmasının önüne geçtiğini belirtti. Washington DC merkezli insan hakları grubu The Freedom Initiative ise, Osman’ın bir ay gözaltında tutulmasının ardından belgenin imzalanmasına izin verildiğini, ancak BAE yetkililerinin Aralık başlarında avukat tarafından yapılan özgürlük talebinin reddedildiğini söyledi.

Osman’ın nişanlısı olan Saija Virta, Uluslararası Af Örgütü’ne şunları söyledi: “Elimizde herhangi bir Emirlik yetkilisinden bir belge yok. Gözaltına alınması için herhangi bir neden sunulmadı. Avukatla görüşmesinin engellenmesine dair bir gerekçe de sunulmadı.”

Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz.