;
Ekonomi

Avustralyalı Mühendisler Fosil Yakıt Projelerine Sırtlarını Döndü

Avustralya’daki mühendislik firmaları, tartışmalı fosil yakıt projelerinden vazgeçme konusunda kendi çalışanlarının baskısı altında.

Fosil yakıt şirketleriyle çalışan büyük firmalar ve saygın endüstri figürleri de dahil olmak üzere yaklaşık 1000 Avustralyalı mühendis ve 90 kuruluş, “tüm yeni projeleri iklim değişikliğini azaltmaya yönelik çevresel gerekliliklere göre değerlendirmeye alacaklarını” taahhüt eden bir bildiri imzaladı.

The Guardian’ın haberine göre sektörden bazı önemli figürler, Hindistan kökenli Adani Group’un Carmichael kömür madeni projesi üzerinde çalışan firmaların personelin potansiyel isyanı ile karşı karşıya olduğunu ve yüksek vasıflı çalışanlar bulmakta zorlanabileceğini söylüyor. Birkaç ay önce, entegre hizmet firmaları Aurecon ve Cardno da Carmichael ile ilişkileri keseceklerini açıklamışlardı.

Ülkede 2014 yılının mühendisi seçilen ve sektörün en etkili isimlerinden biri olan Robert Care, “Fosil yakıt çıkartma endüstrisinde çalıştım ve dahil olduğum projeler nedeniyle gururluyum. Ancak bugün olsa çalışmazdım, hayır yapmazdım” diyor.

Care, mühendislerin çoğunun enerji sektöründeki dönüşümü fark edebileceğini ve işlerin aynı şekilde devam etmesini desteklemek yerine bu dönüşümün şekillenmesine yardımcı olmaları gerektiğini ifade ediyor. Care, “Birlikte hareket edemezsek, gelecekteki bir aşamada inancını yitirmiş, haklarından mahrum edilmiş ve kenara atılmış işçiler ve insanlar olacak” diyor ve ekliyor: “Değişmek zorundayız. Artık birlikte çalışmamız gereken bir sorun olduğunu biliyoruz. Karşılaştığım genç mühendisler endişeleri anlıyorlar ve çözümün bir parçası olmak istiyorlar.”

Engineers Without Borders Australia (Sınırları Olmayan Mühendisler Avustralya), her yıl yaklaşık 10.000 üniversite öğrencisiyle eğitimler aracılığıyla etkileşimde bulunuyor. Kuruluşun Başkanı Gavin Blakey, genç mühendislerin sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeyi hayal ettiğini söylüyor.

Blakey, “Geleceğin mühendislik işgücünü aktif olarak inşa eden bir kuruluş olarak, sektörün küresel zorlukları ele almada oynayabileceği role tutkuyla inanan ve sayıları giderek artan öğrenci ve profesyonel görüyoruz” diyor.

Avustralya enerji ve karbon yönetimi şirketi Bradman Recruitment’in yöneticisi Michael Green ise, iş arayan mühendislerin, çalışacakları projeler üzerinde dikkatli kararlar alan firmaları iş başvurularında önceliklendirdiklerini belirtiyor. Green, firmaların özellikle genç insanları işe alma konusunda sorun yaşamaya başlayacağından söz ediyor: “Son birkaç yıldır iklim acil durumu kavramı ortaya çıktı ve bu, insanların kararlarını etkiliyor. Yenilenebilir enerji sektörlerinde uzmanlık kazanacak kadar şanslıysanız, işveren tarafından daha fazla tercih edileceksiniz”.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi

1 yorum

Yorum yazmak için tıklayınız.