;
Afetler Politika

Avustralya’da “Mega Yangın” Endişesi, Binlerce İnsan İklim Grevinde

Avustralya’da yetkililer bugün iki büyük yangının birleşmesiyle çıkabilecek “mega yangın” olasılığına karşı hazırlanıyor. Sokağa çıkan insanlar ise yangınları ve Başbakan Scott Morrison’ın iklim krizine karşı eylemsizliğini protesto ediyor.

Avustralya’da iki büyük yangının birleşerek “mega yangın”a neden olabileceği endişesi artıyor. Yetkililer Victoria eyaletinde yaşayan 240 bin insana evlerini tahliye etmeleri gerektiğini söyleyen bir mesaj attı. BBC Türkçe’nin haberine göre ülkede Eylül ayından beri süren yangınlar sonucu en az 27 kişi ölmüş, 1.25 milyar hayvan hayatını kaybetmişti.

New South Wales ve Victoria eyaletlerindeki iki yangının birleşmesiyle, Türkiye saatiyle gece yarısı “mega yangın” çıkmasından korkuluyor.

Victoria eyaletinde ordu, herhangi bir acil durum için hazır konumda.

Etrafı alevlerle çevrili Mallacoota kasabasından yaklaşık bin kişi, iki donanma gemisiyle tahliye ediliyor. Avustralya’da Ekim ayından bu yana 10,3 milyon hektarlık bir alan yangınlarda yok oldu. En az 2000 ev ise boşaltıldı.

Avustralya’da Binlerce İnsan İklim Grevinde

Avustralya’da binlerce insan “Gelecek için Cumalar” hareketinin başlattığı iklim grevine katıldı. Eylemciler, Başbakan Scott Morrison’ı yangınları söndürmedeki yetersizliği ve iklim krizine karşı etkili politikalar yürütmemesinden dolayı sorumlu tutuyor.

Gün boyu sürecek eylemlerin Sydney, Melbourne, Brisbane, Hobart, Perth, New Castle, Port Macquarie, Kanberra, Adelaide ve Geelong şehirlerinde yapılması planlanıyor. Büyük çapta gerçekleşen eylemlerin merkezi ise Sidney’de Belediye Binası önü oldu.

Eylemlerde Scott Morrison‘ı protesto eden pankartlar dikkat çekti. Morrison’ın eleştirildiği konular arasında iklim krizine karşı etkili adımlar atmaması ve ülkede yangınlar sürerken Hawaii‘ye tatile gitmesi yer aldı.

Avustralya’nın başkenti Canberra şehrinde bir araya gelen eylemciler de #SackScoMo ismiyle düzenlenen yürüyüşe katıldı. Yürüyüşte sık sık “Ne istiyoruz? İklim Adaleti! Ne Zaman istiyoruz? Şimdi!” sloganları atıldı.