;
Ekonomi Politika

Avustralya Önümüzdeki 10 Yıl için Büyük Set Resifi’ne 1 Milyar Dolar Ayırıyor

Yatırım su kalitesi projeleri, resif yönetimi, korunması ve bilimi için finansman içeriyor.

Avustralya hükümeti, resifin dünya mirası komitesi tarafından “tehlikede” olarak listelenmesini önleme kampanyasından sadece aylar sonra, yeniden seçilen bir Koalisyonun önümüzdeki 10 yıl içinde Büyük Set Resifi koruma projelerine 1 milyar dolar aktaracak.

Cuma günü kuzey Queensland’de başbakan Scott Morrison tarafından yapılacak duyuru, İşçi Partisi’nin doğa harikasını korumak için 163 milyon dolar taahhüt etmesinden iki hafta sonra gelecek. Leichhardt’ın Cairns seçmenlerinde resif önemli bir seçim mücadelesi olarak vurgulanıyor.

Finansman taahhüdü, Avustralya’nın resifin durumu ve onu koruma planları hakkında Unesco’ya bir rapor göndermesinden birkaç gün önce geldi. Dünya mirası komitesi Temmuz ayında Rusya’da kritik bir toplantı düzenleyecek.

Morrison şunları söyledi: “Finansman bilim insanlarını, çiftçileri ve geleneksel sahiplerini destekleyecek. Bunun yanı sıra okyanuslarımızdaki kirlilikten kaynaklanan tehditleri ve dikenli denizyıldızı gibi yırtıcıları azaltırken, sonunda deniz bilimine arka çıkacak.”

Hükümet tarafından resifteki “en büyük yatırım” olarak görülen dokuz yıllık yatırım, su kalitesi, erozyon, arazi durumu, pestisit ve besin akışının azaltılması ile ilgili çalışmaları desteleyecek yarım milyar dolardan fazla bir rakamı içeriyor. 253 milyon dolar ise, Great Barrier Reef Marine Park Authority’nin dikenli denizyıldızıyla mücadele ve yasadışı balıkçılığı önleme çalışmaları da dahil olmak üzere resif yönetimi ve korumasında kullanılacak.

Diğer fonlar, resif sağlığı izleme sistemlerine ve resif direnci araştırmalarına gidecek. 74,4 milyon dolarlık kısım, geleneksel mülk sahipleri ve topluluk grupları tarafından yürütülen programlarda habitat restorasyonunu, deniz enkazını ve türlerin korunmasını hedefleyecek.

Hükümet, önerisinin, dikenli denizyıldızlarından korunacak alanların sayısını 253’ten 500’e çıkaracağını ve yerel çiftçileri, okyanusa tarımsal atık su akışını azaltmaları için teşvik edeceğini söyledi.

Morrison, Cuma günü Cairns’teki resmi duyurudan önce, “Bu zaten dünyanın en iyi yönetilen resifi ve bugün taahhüdümüzü yeni bir seviyeye taşıyoruz” dedi.

Yeni politika, hükümetin Reef 2050 planı için daha önce açıkladığı 2 milyar dolarlık fona ek olarak destek verecek. Morrison, çevresel faydalarının yanı sıra, duyuruyu, resif tarafından desteklenen 64 bin iş ve 6.4 milyar dolarlık turizm geliri için takviye olarak ele aldı.

Çevre Bakanı Sussan Ley ise “Mercan tohumlama ve restorasyonunda çığır açan bilimle iyileştirilmiş su kalitesine, su yönetimi ve uyumluluk sistemlerine ve ayrıca yerli türlerin korunmasına ilişkin en son gelişmelere kadar, resifin her alanında çalışıyoruz” dedi.

Ley ve hükümetin deniz bilimi uzmanları, dünyanın en büyük mercan sistemine yönelik en büyük tehdidin iklim değişikliği olduğu konusunda hemfikir.

2 bin 300 km’lik resifte 1998, 2002, 2016, 2017 ve 2020 yıllarında olmak üzere, tümü küresel ısınmanın neden olduğu beş kitlesel ağarma olayı görüldü.

Aralık ayında hükümet, resif koruma politikasının beş yıllık ilk revizyonu olan Reef 2050 planını yayınladı.

Aktivistler, planın hatalı olduğunu çünkü Morrison hükümetinin yetersiz seragazı azaltma hedefleriyle bağlantılı olduğunu söylediler. Su kalitesini iyileştirmek, sürdürülemez ve yasadışı balıkçılığı ele almak için daha fazla fon ve eyleme ihtiyaç olduğunu da belirttiler.