;
Politika

Avrupa’yı ‘Yeşil Dalga’ Vurdu

Gençlerin iklim değişikliği için harekete geçmesine, 26 Mayıs Pazar günü yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde çeşitli Avrupa ülkelerindeki oy sandıklarına yansıyan artan bir aciliyet duygusu eşlik etti.

Yeşiller, Almanya’da alınan %20’lik oy oranı da dahil olmak üzere Avrupa’nın en büyük ülkelerinde %10’un üzerinde aldıkları oy oranı ile Pazar günkü Avrupa Parlamentosu seçimlerinde rekor bir artış elde etti. Genç seçmenlerin küresel ısınmayı durdurma çağrısında bulunduğunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Euroactive’in haberine göre Yeşiller partisi, 2014’teki son AB Parlamentosu seçimlerine göre Almanya’daki puanını ikiye katladı ve Sosyal Demokratları geçerek ikinci sıraya yerleşti.

Fransa’da ise Yeşiller aldıkları %13 oy ile üçüncü sırada yer alırken, Avusturya, İrlanda ve Hollanda’da da Yeşiller çift haneli oy oranlarına ulaştılar.

Yeşiller, Britanya’da ise önceki oranlarının neredeyse iki katı oy toplayarak seçmenlerin %12.4’ünün oyunu aldılar. 

Fransa’daki Sürpriz Yükseliş

Fransız Yeşil Partisi “Europe Ecologie les Verts”, %13,1 oyla, Marine Le Pen’in partisi aşırı sağ Rassemblement National’ın (%23,5) ve Emmanuel Macron’un iktidar partisi La République En Marche’ın (%22,5) arkasında üçüncü sırayı aldı.

Yeşiller 2014’te oyların %8,95’ini almıştı. Böylece Parti 2014’e kıyasla %4 daha fazla oy aldı. Sonuçlara göre 12 ila 13 Fransız Yeşil, Strazburg’daki Avrupa Parlamentosu’na gidecek.

Yeşil Parti EELV’den Avrupa Parlamentosu üyesi Karima Delli, sonuçların hemen ardından Fransa 2’ye verdiği demeçte, “Rassemblement National’ın kazandığı zafer ile çevre dostu çözümlerin temsil edildiğini hissetmeyen herkes için çözüm olduğunu göstermeye devam edeceğiz” dedi.

EELV’den liste başı Yannick Jadot ise, “Özellikle gençlerin oy kullanmasına çok sevindim. Ekolojinin gençleri temsil eden temel siyasi güç olabileceğini düşünmek imkansız gelmiyor. Bu gelecek için harika bir mesaj” dedi ve ekledi: “Bu gece, Avrupa’yı izleyecek bir yurttaşlar komitesi kurma konusunda ciddi bir taahhütte bulunuyoruz”.

Fransa’da yeşil konuların tartışılması, Çevre eski Bakanı Nicolas Hulot‘un 2018’in Ağustos ayının sonunda istifa etmesinden bu yana arttı. Hulot, küresel ısınma ve çevreyle ilgili tehditlerle mücadele konusunda yaşadığı hayal kırıklığını açıklayarak, “Hükümetteki görevimle (çevre ve ekoloji konularında) yaşanan sorunların üstesinden gelindiği izlenimi vermek ve yalan söylemek istemiyorum. İstifamın bir uyarı ve seferberlik çağrısı olarak değerlendirilmesini umuyorum” demişti.

İkinci küresel iklim boykotu için bir milyondan fazla genç geçtiğimiz 24 Mayıs Cuma günü 120 ülkede sokaklara çıkarak acil iklim eylemi talebinde bulunmuştu. 16 yaşındaki İsveçli Greta Thunberg tarafından başlatılan “Gelecek için Cumalar” hareketi, siyasi liderlerin iklim değişikliğine karşı harekete geçmek için daha fazla beklememesi çağrısını yapıyor.

Thunberg ve Alman arkadaşı Luisa Neubauer, Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung’da geçtiğimiz Perşembe günü kaleme aldıkları yazıda, “Pek çok yetişkinin iklim krizini kendi başımıza durduramayacağımızı henüz tam olarak anlamadıklarını hissediyoruz” diye yazmıştı.

İrlanda, Hollanda, Almanya ve Belçika’daki Yeşiller için Güçlü Sonuçlar

Bu çağrı, Yeşillerin daha önce benzeri görülmemiş ilerlemelere imza attığı diğer birçok Avrupa ülkesinde de duyuldu.

Yeşiller İrlanda’da %15 oy alarak üçüncü olurken, 2014’te gerçekleştirilen bir önceki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde bu oran sadece %4,92 idi.

AB Komisyonu Başkanlığı adayı Bas Eickhout, “Yeşil dalga İrlanda kıyılarını süpürdü” dedi.

Yeşiller Almanya’da da benzeri görülmemiş sayılara ulaştı ve oyların %20,7’sini kazandı. Bu rakam 2014’teki oranın iki katına denk geliyor.

Belçika’da ekolojistler Wallonia’da %20 oy aldılar ve önceki seçime göre oy oranlarını iki katına çıkardılar.

Brüksel’de, son aylarda güçlü bir iklim hareketi talep eden Ecolo-Groen partisi, önde gelen bir siyasi güç olarak görülüyor ve sosyalistleri koltuklarından indirebileceği düşünülüyor.  Hollanda’da, iktidardaki liberal parti ile aşırı sağ arasındaki düellodan sonra, İşçi Partisi’nin zaferi sürpriz olarak yorumlandı. Yeşiller 2014’teki %7 olan oy oranlarını %10,50’ye çıkardılar ve böylece üye sayılarını bir artırarak 3’e çıkardılar.

Avrupa Parlamentosu projeksiyonuna göre Yeşillerin toplamda 71 koltuğa sahip olması bekleniyor.