;
Ekonomi Politika

Avrupa’nın En Büyük 25 Bankası Yeşil Taahhütlerde Başarısız

ShareAction, iklim krizi ve biyoçeşitlilik kaybıyla mücadele planlarındaki eksiklik nedeniyle bankacılık sektörünün sürdürülebilirlik taahhütlerinin şüphe uyandırdığını belirtiyor. 

Kampanyacılar, Avrupa’nın en büyük 25 bankasının hem iklim krizini hem de biyolojik çeşitlilik kaybını ele alan kapsamlı planları sunmakta hâlâ başarısız oldukları ve sürdürülebilirlik taahhütlerini şüpheli hale getirdikleri konusunda uyardılar.

NatWest gibi bazı kredi kuruluşları, net sıfır hedefleri ve yeni fosil yakıt finansmanını kısıtlayan politikalar gibi belirli konularda liderlik sergilerken, yatırım kampanyası grubu ShareAction tarafından yapılan araştırma, incelediği bankalardan hiçbirinin tüm kilit alanlarda harekete geçmediğini tespit etti.

Bu kilit noktalar arasında; biyolojik çeşitlilik; yüksek karbonlu sektörlere maruz kalma; petrol ve gaz gibi sektörlerin hizmetlerini kısıtlayan politikalar yer alıyor.

ShareAction, bankalar en iyi uygulamalarını şekillendirmeye ve takip etmeye başlamadıkça, yatırımcılarından yöneticilerine karşı protesto oyları beklemeleri gerektiğini söyledi. Kampanya grubu, “Yatırımcıların bankaların yanıtlarından memnun olmadığı durumlarda, ShareAction, yatırımcıları yöneticilere karşı oy kullanmaya ve bankaların 2022 Genel Kurullarında iklim değişikliği ve biyoçeşitlilik ile ilgili hissedar kararlarını dosyalamaya ve oy vermeye teşvik ediyor” dedi.

Çalışma, bankacılık politikalarının Avrupa’nın en büyük borç verenleri arasında büyük bir değişimi teşvik etmekte başarısız olduğunu buldu. Çoğu durumda, ödeme, karbon ağırlıklı endüstriler için kredileri kısıtlamak yerine, yalnızca bankanın ofislerinden ve şubelerinden gelen karbon emisyonlarını kesmekle bağlantılı.

Avrupa’nın en büyük 25 bankasından 20’si, 2050 itibarıyla net sıfır karbon emisyonuna ulaşma sözü verirken, yalnızca Lloyds Banking Group, NatWest ve Nordea, bu hedeflere ulaşma yolunda ilerlemelerini sağlamak için finance edilen emisyonlarını 2030 itibarıyla yarıya indirmeyi taahhüt etti. Finanse edilen emisyonlar, bankaların kredi veya aracılık hizmetleri sunduğu şirketler veya projelerle bağlantılı.

ShareAction’ın kıdemli bankacılık analisti Xavier Lerin, “Araştırmamız, liderlerin ve ağır ilerleyenlerin her bir çevresel konuda referansları arasında büyük bir eşitsizlik olduğunu gösteriyor. Benzerlerinin öncü uygulamalarını henüz benimsememiş olan bankaların hiçbir mazereti olamaz, ancak birçok durumda sektördeki önde gelen uygulamaların bile iklim ve biyolojik çeşitlilik konusundaki temel turnusol testlerinde başarısız olmaya devam ettiğini de belirtmek gerekiyor” dedi.

Bankacılık lobisi grubu UK Finance, sektörün hükümetin 2050 itibarıyla net sıfır iklim emisyonuna ulaşma hedefini tam olarak desteklediğini ve düşük karbonlu bir ekonomiye geçişte kilit bir role sahip olduğunu söyledi.

UK Finance, “Kredi verenler, iklim sorumluluğunu stratejilerinin merkezine koyuyor, net sıfır taahhütleri veriyor ve operasyonlarında bir dizi yeşil finans seçeneği sunuyor” dedi.