;
Bilim

Avrupa’daki Sıcak Hava Dalgası 20 binden Fazla Ölüme Neden Oldu

sıcak hava dalgası

Fransa, toplamda 10.420 ölümle, Batı Avrupa’da geçtiğimiz yaz sıcak hava dalgası kaynaklı meydana gelen ölümlerin yaklaşık yarısını bildirdi.

Resmi rakamları derleyen bir rapora göre, Fransa, Almanya, İspanya ve İngiltere’de 2022’de yaşanan sıcak hava dalgaları 20 binden fazla ölüme yol açtı.

Fransa, toplamda 10.420 ölümle, Batı Avrupa’da yazın meydana gelen ölümlerin yaklaşık yarısını bildirdi.

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi’nin bildirdiğine göre, yaz aylarında İngiltere ve Galler’de ölüm sayısı 3.271’e ulaştı.

İspanya, Haziran ve Ağustos ayları arasında ısıya bağlı 4.655 ölüm kaydederken, Alman sağlık kurumu ise 4.500 ölüm bildirdi.

Sıcaklıklar 2022’de Paris’ten Londra’ya yaklaşık 40 dereceye ulaştı. World Weather Attribution grubundan iklim bilimcileri ise, iklim değişikliği olmadan bu kadar yüksek sıcaklıkların “neredeyse imkansız” olacağını ortaya koydu.

2003’teki bir sıcak hava dalgası, çoğu Fransa’da olmak üzere Avrupa’da 70 binden fazla ölüme neden olmuş ve birçok ülkeyi erken uyarı sistemleri gibi önlemler almaya yöneltmişti.

Avusturya’daki Graz Üniversitesi’nde sıcak hava dalgaları üzerine araştırmalar yapan Chloe Brimicombe, geçmişteki eylem planlarının 2022’deki sıcak hava dalgalarının etkisini bir miktar hafifletmiş olabileceğini, ancak ölü sayısının hâlâ “beklenenden yüksek” olduğunu söyledi.

Brimicombe, bu yıl ki sıcak hava dalgalarının 2003’ten bu yana en şiddetli sıcak hava dalgaları olduğunu belirtti.

Yetkililer ölümlerin çoğunu doğrudan ısıya bağlamıyorlar. Bu neden bir tahminde bulunmak için birden çok formül kullanılıyor.

Isı, beyne, böbreklere ve diğer organlara zarar veren sıcak çarpmasına neden olarak öldürebilir. Bunların yanı sıra kalp krizi veya solunum problemleri gibi diğer sorunları da tetikleyebilir.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi 2022 yazının kaydedilen en sıcak yaz olduğunu duyurdu.