;
Bilim Ekonomi Politika

Avrupa’daki Petrol ve Gaz Tesislerinde Metan Sızıntıları Belgelendi

Clean Air Task Force (Temiz Hava Görev Gücü-CATF) tarafından yayımlanan bir raporda, Avrupa genelindeki petrol ve gaz tesislerinde büyük miktarlarda metan sızıntıları belgelendi.

CATF adlı kuruluş yüz binlerce euro değerindeki kızılötesi kameraları kullanarak Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Macaristan, İtalya, Polonya ve Romanya’daki 123 petrol ve gaz tesisinden atmosfere metan gazı sızdığını tespit etti.

CATF bugün, yeni kampanyası CutMethaneEU için ilk kanıt olarak Almanya, İtalya ve Macaristan’dan gelen görüntüleri yayımladı. Bu ülkelerden gelen videoların yanı sıra Avrupa’daki metan emisyonları hakkında bilgiler çevrimiçi bir kütüphanede mevcut. Öte yandan vatandaşların metan kirliliği konusunda hızlı eylem talep etmelerini sağlayan bir dilekçe bulunuyor.

Karbondioksitten sonra iklim değişikliğinin en büyük sebeplerinden biri olan metan doğalgazın temel bileşenini oluşturuyor ve havadaki ilk 20 yılında karbondioksitten 80 kat daha güçlü sera etkisi yaratıyor.

CATF için emisyonları filme alan kampanya yöneticisi James Turitto, “Avrupa genelinde metan emisyonlarının ne kadar yaygın olduğu karşısında hepimiz şok olduk. Endüstrinin en iyi uygulamalarının tedarik zinciri boyunca göz ardı edildiği açık. Kızılötesi kameraları ile ziyaret ettiğim her ülkede birden fazla sızıntı bulabildim. Eğer dünyanın ısısının yalnızca 1.5 derece artması hedefine ulaşmamız için herhangi bir umudumuz olsun istiyorsak bu sızıntıları durdurmalıyız” dedi.

AB’de henüz enerji sektörünün metan salımı hakkında bir sınırlayıcı bir düzenleme bulunmuyor. Yani CATF’ın araştırmasında yer alan petrol ve doğalgaz tesislerini işleten şirketler kanunları ihlal etmiş sayılmıyorlar.

Bazı üye ülkeler şirketlerden emisyonların bazılarını bildirmesini isterken küçük sızıntıları denetlemeye zorlayan kapsamlı bir kanun bulunmuyor, ancak bu durumun değişmesi bekleniyor.

AB bu yıl petrol ve gaz şirketlerini metan emisyonlarını kayıt altına almak ve yetkili kurumlara bildirmek zorunda bırakacak kanun tekliflerinde bulunacak. Kanunlar kapsamında şirketler sızıntıların tespiti ve onarımını da iyileştirmek zorunda olacak.

Enerji sektöründe metan kasıtlı ve kontrollü bir şekilde havaya salınırken, gaz depolama tankeri, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminalleri, petrol ile gaz işleme sahaları ve boru hattı kompresörleri gibi sahalardan kaza sonucu da atmosfere yayılabiliyor.

CATF, gözetleme yapmaya uygun olan yerlerden kızılötesi kamera ile çıplak gözle görülemeyecek metan gibi hidrokarbonları tespit etmek için yedi AB ülkesinde 200’den fazla sahayı inceledi.

CATF’in Yüksek Kirleticiler Uluslararası Direktörü Jonathan Banks ise “Akıllı politikalar, Avrupa metan emisyonlarını 2025 itibarıyla %70 oranında azaltabilir. Petrol ve gaz sektörü için güçlü metan düzenlemesi oluşturmak, AB iklim politikasındaki en kolay ulaşılabilecek hedef. Esasen uygun bakım ve tesisattan bahsediyoruz. Petrol ve gaz şirketleri bu temelleri yapmıyor çünkü açıkçası buna sahip değiller. Parayı başka yerlere harcıyorlar. Politika yapıcıların hem AB içinde hem de AB üye ülkelerine fosil yakıt ihraç eden şirketler için bu denklemi değiştirmesi gerekiyor” dedi.