;
Ekonomi

Avrupa’daki Elektrikli Araç Sayısı 1 Milyonu Aştı

Elektrikli araçların satış oranları, bu yılın ilk yarısında %40’ı aşan bir artış gösterdi ve Avrupa’daki araç sayısı 1 milyonu geçti.

Avrupa’da 2018 yılının ilk yarısında elektrikli araç satış oranları %40’ı aşarak 1 milyon barajını geçmeyi başardı. Avrupa, çok daha büyük bir otomobil pazarına sahip olan Çin’den yaklaşık bir yıl sonra böyle bir noktaya ulaşırken, bu yılın sonunda Tesla’nın son modeline olan iştahın etkisiyle dönüm noktasına ulaşması beklenen ABD’nin ise önünde yer alıyor.

Ocak-Haziran ayları arasında AB, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre genelinde 195 bin elektrikli araç satılırken, bir yıl önceki aynı dönemle kıyasladığında satışlarda %42’lik bir artış görülüyor.

Sektör analisti EV-Volumes’a göre, büyüme hızlandığında kümülatif toplamın yıl sonuna kadar 1,35 milyona ulaşması bekleniyor.

Grubun piyasa analisti Viktor Irle konu hakkında şunları söylüyor: “1 milyon elektrikli araç stoku, elektrifikasyon ve emisyon hedeflerinin karşılanması yolunda önemli bir kilometre taşı ancak elbette yeterli değil”.

Rakamlar, tamamen elektrikli otomobil ve kamyonetlerin yanı sıra şarj edilebilen hibritleri de içeriyor.

Elektrikli araç satışları hızla artıyor fakat bu araçlar yılın ilk yarısında Avrupa’daki tüm yeni otomobil ve kamyonet kayıtlarının sadece %2’sini oluşturdu. Bu payın yıl sonunda %2,35’e çıkacağı tahmin ediliyor.

Norveç, 36.500 satış rakamı ve yeni araç kayıtlarında elektrikli araçların sahip olduğu %37’lik pay ile bu alandaki liderliği elinde tutmaya devam ediyor. Ülke, büyük oranda devlet destekli teşvikler ile birlikte batarya ile çalışan araçlarda uzun süredir öncü konumunda bulunuyor.

Ancak, Almanya’daki hızlı büyüme, Avrupa’nın en büyük otomobil pazarının, toplam satışlarda yıl sonuna kadar Norveç’i geçebileceği anlamına geliyor.

Hollanda ve Danimarka’nın da alanda iyi bir büyüme kaydettiği görülüyor, ancak İngiltere için olumlu sözler söylemek pek kolay değil. Ülke ılımlı bir büyüme gösterirken EV- Volumes bunun nedeni olarak Vauxhall gibi yerli üreticilerin rekabetten uzak modellerini gösteriyor.

Birleşik Krallık çapında hızlı elektrikli otomobil şarj ağı kurmak isteyen Pivot Power adlı firma, İngiltere’nin Nordik akranlarına yetişmek adına iyi bir konumda olduğunu belirtiyor.

Firmanın CEO’su Matt Allen yaptığı açıklamada bu yılki bir milyonuncu satışın tüketicinin niyetinin açık bir işareti olduğunu belirterek, “Verimli güç kaynaklarından düşük maliyetli, doğru yere tayin edilmiş şarj noktalarına erişmek, bu ivmeyi ele geçirmek için çok önemli” diyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi