;
Ekonomi

Avrupa’da Rüzgar Enerjisi Yatırımları Yeniden Hızlanıyor

Avrupa’daki rüzgar tarlaları ve donanımına yapılacak yatırımların, 2017’deki keskin düşüşten sonra tekrar artması bekleniyor. Bu artışta büyük projelerin ihaleleri büyük rol oynayacak.

WindEurope yayımladığı finansman raporunda, rüzgar enerjisi alanındaki harcamaların %4 artarak 23.2 milyar euroya (28.7 milyar dolar) yükseleceğini tahmin ederken, bu artışın sektörün rekabete dayalı ihaleler ve sübvansiyonlardan uzaklaşmasına bağlı olarak 2017’de %19’luk bir düşüşün ardından geleceği belirtiliyor.

Tahminler, yatırımların 2020’de 24.2 milyar euroya düşmeden önce gelecek sene 26 milyar euroya yükseleceğini gösteriyor.

WindEurope raporunda şu ifadelere yer veriyor: “2016 ve 2017 rüzgar sektörü için geçiş yıllarıydı. Bununla birlikte, yatırım hacimlerinin Avrupa genelinde açık artırmaların gerçekleştirilmesiyle 2018’de istikrar kazanması ve nihai yatırım kararlarına ulaşmayı bekleyen projelere destek verilmesi bekleniyor”.

Avrupa; proje geliştirici veya donanım üreticisi olan Vestas, Orsted, Siemens Gamesa, EnBW, Nordex ve Innogy gibi küresel rüzgar enerjisi sektöründeki çok sayıda lider oyuncuya ev sahipliği yapıyor.

WindEurope, 2017’de yapılan 22.3 milyar euro tutarındaki yatırımın yarısının, yeni rüzgar kapasitesine yapılan yatırımlar için harcandığını ve kıtadaki yenilenebilir enerji projelerine yönelik harcamalarda da en büyük itici güç olduğunu belirtti.

Yeni varlıklara yapılan harcamalar; borcun yeniden finanse edilmesi, birleşme ve satın almalar ile sektördeki borç artışını yansıtmıyor. Bu rakamlar da dahil edildiğinde toplam rüzgar yatırımı, 2017 yılında 51,2 milyar euroya ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkıyor.

WindEurope, “Sektörün olgunlaşması ve teknoloji rekabeti, projelerde hissedar ortakları olmak üzere özellikle finansal hizmetler sektöründen daha fazla yatırımcı getirdi. Bu ortaklıklar, yeni varlıkları finanse etmek için sermayeyi geri dönüştürmeye ihtiyaç duyan enerji üreticileri için anahtardır” diyor.