;
Politika

Avrupa Yeşil Düzeni Kapsamındaki Bazı Politikalar Ertelenebilir

Avrupa Komisyonu koronavirüs salgını nedeniyle Yeşil Düzen teklifi altındaki bazı politikaları erteleyebilir. Yeni bir taslak belgeye göre, Yeşil Düzen kapsamında 2030 emisyon hedeflerinin belirleneceği çizelge ise değişmeyecek.

Ekonomik bir iyileşme planının güvenliğinin sağlanmasının önemli olduğu bu kritik zamanda, salgın ve ekonomik kriz AB’nin idari 2020 planlarını gözden geçirmesi için baskı oluşturdu.

29 Nisan’da ele alınması planlanan biyoçeşitliliğin korunması ve tarımın daha sürdürülebilir hale gelmesine yönelik reformlar 2020’nin sonlarına ertelenebilir. Komisyon koronavirüs kapsamındaki 2021-2027 AB bütçesi teklifini değiştirirse sürdürülebilir tarım planı üzerinde yeniden çalışılması gerekebilr.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Ulaştırma ve kimyasal sektörünün daha sürdürülebilir olmasına yönelik reformlar da bu yılın sonuna ertelenebilir. Bloğun iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlaması, sürdürülebilir orman yönetimi ve tüketicilere geri dönüşüm ve tamir etme hakkında daha iyi bilgi verilmesi planları 2021 yılına ertelenebilir.

Komisyondan bir sözcü “Koronavirüs salgını nedeniyle, Komisyon 2020 iş programını gözden geçiriyor. Önümüzdeki haftalarda geliştirilmiş bir iş programını sunmayı planlıyoruz” dedi. Ancak gözden geçirilmiş taslak iş planında AB yönetiminin en acil iklim planlarının ertelenmeyeceği bilgisi yer alıyor. Taslağa göre Eylül ayında daha iddialı 2030 iklim hedefleri planlanabilir.

Komisyon AB’yi önümüzdeki 10 yılda daha büyük emisyon azaltımları gerçekleştirmesi için teşvik ederken, AB 2050 itibarıyla Yeşil Düzen’e uygun şekilde hareket ederek daha fazla seragazı salımı gerçekleştirmemeli.

Ayrıca taslağa göre AB sürdürülebilir finans stratejisi ertelenmeyecek ve bu politika koronavirüs krizi sonrası iyileşme planlarının iklim hedefleriyle uyumlu hale getirilmesine yardımcı olabilir.

Avrupalı siyasetçi, şirket ve kampanyacıdan oluşan 180 kişilik bir grup Salı günü Brüksel’e, pandemi sonrası ekonomik büyüme için yeşil yatırımların kullanması yönünde çağrıda bulundu.

Komisyon, Yeşil Düzen’in pandemiye rağmen yüksek öneme sahip olduğunu söylüyor; ancak bazı AB kanun yapıcıları ertelenen tarihler için endişeli.

Alman yeşil kanun yapıcı Michael Bloss, “Elektrikli aletlerin tamiri, iklimle uyumlu ulaşıma geçilmesi ve Avrupa’yı kapsayan enerji dönüşümü engelleniyor” dedi.