Politika

Avrupa Uzay Şefi, İklim Meselesindeki Siyasi Dalgalanma Hakkında Uyarıda Bulundu

Avrupa’nın en üst düzeydeki uzay yetkilisi, iklim değişikliğiyle mücadelede tereddüt eden siyasetçilere bu konudaki Avrupa liderliklerini terk etmemeleri çağrısında bulundu. Kaydedilen rekor sıcak dalgaları ve bitki örtüsü yangınları, küresel ısınmanın hızına dair ‘gerçekten alarm verici’ kanıtlar sunuyor.

Avrupa Uzay Ajansı Genel Direktörü ve çevre gözlemi konusunda önde gelen uzmanlardan biri olan Josef Aschbacher, Reuters’e verdiği demeçte, “İklim değişikliğinin çok açık bir şekilde görünür olduğunu ve gezegenimizde büyük değişikliklere yol açtığını” söyledi.

Yunanistan, İtalya, İspanya ve son olarak Portekiz bu yaz rekor kıran sıcaklıklar ve orman yangınlarıyla boğuştu.

Dünya Meteoroloji Örgütü, Temmuz ayının kaydedilmiş en yüksek küresel ortalama sıcaklığa sahip ay olduğunu açıkladı.

Aschbacher, “Bu gerçekten alarm verici” dedi ve ekledi: “Bu sadece iklim değişikliğinin gezegenimize, insanlığa en büyük tehdit olduğunu teyit ediyor, önümüzdeki on yıllarda da böyle kalacak ve etkilerini hafifletmek için elimizden geleni yapmamız gerekiyor.”

Aschbacher, 22 uluslu ajansı yönetmek için göreve geldiği 2021 yılına kadar, dünyanın en büyük çevresel gözlemle girişimi olduğunu söylediği Paris merkezli Copernicus da dahil olmak üzere, ESA’nın amiral gemisi Dünya gözlem uydu faaliyetlerini yürüttü.

Geçtiğimiz hafta ESA, güney Portekiz’deki binlerce hektar ormanı tahrip eden bir orman yangınının Copernicus görüntüsünü yayınladı. Yangın o zamandan beri kontrol altına alınmış durumda.

Bilim insanları, iklim değişikliğinin sıcak hava dalgalarını daha sık, daha yoğun hale getirdiğini söylerken aynı zamandan bu sıcak hava dalgalarının yalnızca yaz ayları olarak kabul edilen aylarda değil, mevsimler boyunca meydana gelme olasılığının da yükseldiğini söylüyor.

Ancak bazı hükümetlerin emisyonlar konusundaki net sıfır taahhütlerinin maliyeti konusunda baskı artıyor ve analistlere göre Avrupa’da yaklaşan seçimler gelecekteki önlemleri riske sokabilir.

Genel seçimlerin 18 ay içinde yapılması planlanan İngiltere’de, Başbakan Rishi Sunak, iklim politikalarının “insanları gereksiz yere daha fazla zahmete ve maliyete soktuğu” uyarısında bulundu.

Ashbacher, hükümetler güney Avrupa’daki son sıcaklık acil durumunun uydu ölçümleri de dahil olmak üzere “çok net” olan kanıtlarına yanıt vermedikçe uzun vadeli maliyetlerin muhtemelen çok daha yüksek olacağını söyledi.

Ashbacher, Avrupa’nın iklim gündeminde herhangi bir sapma belirtisi görüp görmediği kendisine sorulduğunda, “Şimdi harekete geçmek, yıllarca beklemekten ve ardından neden olunan hasarı onarmaktan çok daha ucuzdur” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Yani evet, alarm zilleri hala çok yüksek sesle çalıyor olmalı. Ve gezegenimizi gerçekten kurtarmak için siyasette bu alarmın duyulması gerekirken halen duyulmaması kesinlikle endişe verici.”

Ashbacher, bunları söylerken belli siyasetçileri veya devletleri tek tek işaret etmedi.

Finansman Açığı ve “Küresel Kaynama”

Aschbacher, iklim değişikliği ile mücadele önlemlerine karşı giderek azalan destek konusunda endişelerini dile getiren en üst düzey iklim gözlem yetkililerinden biri. Bazı iklim aktivistleri bu olumsuz tepkileri “yeşil geri çekilme” olarak nitelendirdi.

Bilim insanları Temmuz ayını kaydedilmiş en sıcak ay olarak ilan ettikten sonra, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres “küresel kaynamanın çağı geldi” dedi.

ESA’nın Copernicus programı, gezegenin karbondioksitten dalga yüksekliğine veya kara ve okyanus sıcaklıklarına kadar “hayati belirtilerini” okumak için tasarlanmış altı Sentinel uydu ailesini içeriyor.

ESA’nın Copernicus programı, gezegenin karbondioksitten dalga yüksekliğine veya kara ve okyanus sıcaklıklarına kadar “hayati belirtilerini” okumak için tasarlanmış altı Sentinel uydu ailesini içeriyor.

2026’dan itibaren altı “Sentinel Genişletme” görevi için daha yapılan planlar, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılmasının ardından kısmi kayıplardan kaynaklanan 721 milyon euro finansman açığı nedeniyle belirsizlik içerisinde.

İngiltere ve Avrupa Komisyonu arasında, İngiltere’nin ESA ile birlikte uydu programını yöneten AB aracılığıyla Kopernik’e fon sağlamaya devam edip etmeyeceği ve ne ölçüde katkıda bulunacağı konusunda aylardır müzakereler sürüyor.

Birleşik Krallık ile Avrupa Komisyonu arasında aylardır süren görüşmeler, Birleşik Krallık’ın Copernicus’a ne kadar ve hangi ölçüde katkı sağlamaya devam etmesi gerektiği konusunda devam etmekte. Bu katkılar, ESA ile birlikte uydu programını ortaklaşa yöneten Avrupa Birliği aracılığıyla Copernicus’a yapılıyor.

Birleşik Krallık’ın, ESA’nın çekirdek üye ülkelerinden biri olarak Copernicus’a daha küçük ve doğrudan olan katkısı etkilenmedi.

İngiltere Bilim, İnovasyon ve Teknoloji Bakanlığı, yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Görüşmelerin bir parçası olmamasına rağmen Aschbacher, ESA’nın “bir sonraki Sentinel uydu setinin kesintisiz bir şekilde geliştirilmesine devam etmek için” Haziran 2024’e kadar bir finansman kararına gerektiğini söyledi.

Aschbacher, Bu süre sınırını karşılayamama durumunda, finansman kararı 2028’den sonraki planlama dönemine sarkacağını söyledi. Aynı zamanda, bir sonraki uydular üzerindeki çalışmayı askıya almanın da sürekliliği zedeleyerek maliyetleri artıracağını ve Avrupa’nın iklim meselelerindeki liderliği hakkında yanlış mesaj göndereceğini de belirtti.

Aschbacher sözlerini şöyle bitirdi: “Bu etki oldukça önemli olur, çünkü Sentineller bir dizi kritik iklim parametresini sağlamak için gereklidir. Bu, Avrupa’nın iklim değişikliği ile mücadeledeki taahhüdünü önemli ölçüde etkiler.”

Paylaş

Önceki Haberler

2023 Yazı Son 2000 Yılın En Sıcak Yazıydı

Nature dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, 1800’lerin ortalarına kadar dayanan meteorolojik kayıtlara ve Kuzey Yarımküre…

15 Mayıs 2024

Sıcak Hava Dalgaları Yerinden Edilen 1,7 Milyon Filistinlinin Hayatını Daha da Zorlaştırıyor

İklim değişikliği Asya'da milyarlarca insanı etkileyen aşırı Nisan sıcaklarını daha sıcak ve daha olası hale…

15 Mayıs 2024

ODTÜ Yapay Zeka ile İstanbul’u Karbon Nötr Hale Getirecek

ODTÜ Güneş Enerjisi Uygulama ve Araştırma Merkezi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa çalıştıkları projede geliştirecekleri yapay…

15 Mayıs 2024

Bankalar Paris Anlaşması’ndan Bu Yana Fosil Yakıtlara 7 Trilyon Dolar Aktardı

Paris Anlaşması’nın imzalanmasının üzerinden 9 yıl geçti ama anlaşmadaki taahhütler çiğnenmeye devam ediyor. Son bir…

14 Mayıs 2024

AB’de Fosil Yakıtların Elektrik Üretimindeki Payı İlk Kez Yüzde 25’in Altında!

AB ülkelerinin elektrik üretiminde fosil yakıtların payı, nisanda ilk kez %25'in altına düştü. Aynı dönemde…

14 Mayıs 2024

Ardahan ve Kars’ın Suyu ve Meraları Maden Tehdidi Altında

Türkiye’nin önemli hayvancılık merkezlerinden biri olan Ardahan ve Kars’ı kapsayan Doğu Anadolu’nun verimli meraları, altın ve bakır…

14 Mayıs 2024