;
Politika

Avrupa Parlamentosu İklim Acil Durumu İlan Etti

Avrupa Parlamentosu haftaya Madrid’de başlayacak COP25 öncesi, Avrupa Birliği’nin iklim kriziyle uyumlu hareket edeceğine dair taahhütte bulunurken “çevre ve iklim acil durumu” ilan etti.

Avrupa Parlamentosu (AP) haftaya başlayacak COP25 iklim müzakeresindeki konumunu dün verdikleri bir kararla belirledi. AP üyeleri, Avrupa Birliği’nin (AB) iklim kriziyle uyumlu hareket edeceğine dair taahhütte bulunurken çevre ve iklim acil durumu ilan ettiler. Karar 429 oy arasından 225 evet ve 19 çekimser oyla kabul edildi. AP, bütün AB ülkelerine, 2050 yılında net sıfır seragazı salımı taahhüdünde bulunmaları yönünde baskı yaptı.

Oylama, bilim insanlarının iklim krizinin vardığı boyutlar konusunda dünyanın birden çok taşma noktasını çoktan aştığı konusunda uyarı yapması üzerine gerçekleşti. Uyarıda iklim değişikliğinin medeniyete varoluşsal bir tehdit oluşturmaya başladığı açıklandı.

Avrupa Yatırım Bankası’nın geçtiğimiz ay petrol, doğalgaz ve kömür fonlarını 2021 itibarıyla durdurma kararı, iklim eylemine ivme kazandırdı. Ayrıca kabul edilen iklim acil durumu kararı da yeni AB liderlerine güçlü bir mesaj gönderiyor.

Avrupa Komisyonu’nun yeni seçilen ve 1 Aralık’ta göreve gelecek başkanı Ursula von der Leyen ilk 100 gününde “Avrupa Yeşil Düzeni” sözünü verdi. Leyen 2 Aralık’ta ise Madrid’de gerçekleşecek COP25’te konuşacak.

AB üyelerinin devlet ve hükümet başkanları, 12-13 Aralık’ta Avrupa Komisyonu’nda 2050 yılı için net sıfır emisyon hedefini de kabul edebilir ve AB, COP25’in son gününde bu kararı duyurabilir.

COP25 oylamasında AP, mevcut AB iklim hedeflerinin 2015’te imzalanan Paris İklim Anlaşması kapsamında yer alan küresel ısınmanın sanayi öncesi döneme göre 2 derece altında tutulması ve ısınmanın 1.5 derece ile sınırlandırılmasıyla uyumlu olmadığını vurguluyor. Ancak oylama, AP tarafından uzun süredir devam eden, AB’nin emisyon azaltım hedeflerini 2030 yılında %55’e düşürme hedefi çağırısını onaylıyor.

Avrupa Şirket Liderleri Grubu (CLG Europe) üyeleri de 2050 yılında iklim nötr olabilmek adına AB’ye, 2030’daki emisyon hedeflerini en az %55’e kadar azaltma konusunda baskı yapıyor.

Ancak çevre aktivistleri bu kararın yeterli eylemlerle desteklenmediğini düşünüyor. Greenpeace AB iklim politikaları danışmanı Sebastian Mang, oylamadan kısa bir süre önce “Evimiz yanıyor. AP bunun farkında ancak oturduğumuz yerden izlemek, yeterli değil” dedi.

Karar, ABD Başkanı Donald Trump’ın Paris Anlaşması’ndan çıkmak için yasal işlemleri başlattığı ay, Fransız AP üyesi ve AP’nin çevre komitesi başkanı Pascal Canfin tarafından öne sürüldü.