;
Politika

Avrupa Parlamentosu Çevre Komitesi Emisyonların 2030’a Kadar Yüzde 60 Azaltılmasından Yana

Avrupa Parlamentosu Çevre Komitesi, 2030 itibarıyla AB emisyonlarında %60’lık azaltım lehine oy kullandı.  

Avrupa Parlamentosu’nun Çevre Komitesindeki parlamenterler Perşembe günü (10.09.2020), Avrupa Birliği’nin (AB) seragazı emisyonlarını 2030 itibarıyla, 1990 seviyelerine göre % 60 oranında azaltılması için yasal olarak bağlayıcı bir hedef lehinde oy kullandı.

AB, ekonomisini 2050 yılına kadar “iklim nötr” olmaya doğru yönlendirmek ve iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden kaçınmanın sağlanmasına yönelik küresel çabalara liderlik etmek için 2030 emisyon azaltım hedefini yükseltmek istiyor.

Perşembe günkü oylama komitenin, blokun iklim hedeflerini yasal olarak bağlayıcı hale getirme amaçlı dönüm noktası niteliğindeki yasa tasarısı olan AB iklim yasasına yönelik konumunu onayladı.

Komite bugün başka bir oylamayla da yasayla ilgili tutumunu resmen onaylayacak. Tam parlamento ise yasayı Ekim ayının başlarında oylayacak.

İklim yasası, AB’nin yeni 2030 emisyon azaltım hedefinin ne kadar iddialı olması gerektiği konusunda hemfikir olmayan hükümetler tarafından da onaylanmalı.

% 55’lik bir emisyon azaltım hedefi, yaklaşık 12 ülkeden destek alırken bazı doğu ülkeleri, ekonomik maliyetlere yönelik bir değerlendirme görmeden önce herhangi bir yeni taahhütte bulunmayı reddettiler.

Komite Perşembe günü, önümüzdeki hafta Avrupa Komisyonu’nun önermesi beklenen 2030 için %55 oranında bir AB emisyon azaltımından daha iddialı bir 2030 iklim hedefini destekledi.

Çevre komitesine başkanlık eden Fransız milletvekili Pascal Canfin, “Hangi hedefin parlamentoda çoğunluğun desteğine sahip olduğu net değil. Ancak umut ediyoruz ki, parlamento daha yükseği hedeflerse, hükümetleri daha iddialı bir hedefi kabul etmeye zorlayabilir. Hepimiz %55 azaltımın zaten çok iddialı olduğunu biliyoruz, ancak bilim daha fazlasını talep ediyor” dedi.