;
Politika

Avrupa, COP26 Öncesinde Daha İddialı İklim Politikaları Çağrısında Bulunuyor

Üst düzey bir AB yetkilisi, dünyanın net sıfır emisyona ulaşma hedeflerinde iyi bir ilerleme kaydettiğini, ancak şimdi bu hedefleri politikalarla eşleştirmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Komisyonu’nun iklim departmanından Jacob Werksman, Avrupa ve ABD’nin 2050 itibarıyla net sıfır emisyona ulaşma taahhüdünde bulunduğunu ve Kasım ayındaki BM iklim zirvesine kadar benzer taahhütlerin sayısının artmasının “önemli bir başarı olacağını” söyledi.

ABD, AB ve Çin’in yeni iklim taahhütlerine rağmen, küresel emisyonlar hâlâ artıyor ve yıkıcı küresel ısınmayı önlemek için Paris iklim hedeflerinde büyüyen boşluğun hızla doldurulması gerekiyor.

Bu yılki BM iklim konferansı (COP26), İngiltere’nin başkanlığında Glasgow’da gerçekleştirilecek ve tartışmaların karbon piyasalarında uluslararası işbirliğini geliştirmeye odaklanması bekleniyor.

Werksman, Avrupa Komisyonu’nun Temmuz ayında ortaya koyacağı enerji ve iklim yasaları paketine atıfta bulunarak, iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerine ulaşmak için politikalara ihtiyaç duyulacağını ve bunun gerçek bir hedef testi olacağını söyledi.

Avrupa, dünya emisyonlarının %10’unu oluşturuyor, bu nedenle ABD ve dünyanın en büyük yayıcısı Çin ile birlikte çalışması gerekiyor. Çin ise 2060 itibarıyla karbon nötr olma sözüne rağmen, henüz emisyonlarını zirveye çıkarmadı.

Bununla birlikte, Çin ile ilişkiler, ticaret ve güvenlik etrafındaki gerilimler nedeniyle her zaman olumlu bir yönde ilerlemiyor. İnsan hakları, Uygur Müslümanlarını gözaltı kamplarında tuttuğuna yönelik raporların bulunduğu bir Çin eyaleti olan Sincan söz konusu olduğunda özel bir endişe kaynağı. Geçen yıl 39 ülke Çin’e azınlık etnik grubunun haklarına saygı duyması çağrısında bulundu.

Avrupa Parlamentosu’nda Yeşiller/EFA siyasi grubuyla birlikte olan Alman milletvekili Henrike Hahn, “AB, ABD ve Çin, Uygurlara yönelik muamele gibi insan hakları konularında, Güney Çin Denizi’ndeki ticaret sorunları ve güvenlik hususlarında sorun yaşıyor. Ancak, iklim konusunda işbirliği yapmalılar” dedi.

Çinli akademisyenler, ilerlemenin yolunun çatışmanın değil işbirliğinin olduğu konusunda hemfikir. Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kamu Politikası Enstitüsü direktörü Ye Qi, “İleriye bakmamız ve birlikte çalışmamız gerekiyor. Bu her zaman kolay değil” dedi.

Qi, “İşbirliğine sahip olmak için gerçekten şu anda sahip olmadığımız bir karşılıklı anlayışa ve karşılıklı güvene ihtiyacımız var” diye konuştu.

Karbon Sınır Vergisi

AB’nin Temmuz ayında sunulması beklenen karbon sınır vergisi, Avrupa Komisyonu’nun planı hakkında “ciddi endişe” ifade eden Pekin ile gerginliğe neden oluyor.

İklim Eylem Ağı Avrupa direktörü Wendel Trio, karbon sınırı önlemlerinin  ülkeler üzerinde iklim hedeflerini artırmaları için baskı ve tehdit oluşturduğunu söyledi ve bunun uygulanmasının işbirliğini olumsuz etkileyebileceği konusunda uyardı.

Etiketler