;
Ekonomi

Avrupa 2020’de Açık Deniz Rüzgar Enerjisine 26 Milyar Euroluk Rekor Yatırım Yaptı

WindEurope’un verilerine göre, COVID salgınına rağmen Avrupa 2020’de yeni açık deniz rüzgar santrallarına 26,3 milyar euro yatırım yaparak 7,1 GW’lık yeni kapasite finanse etti.

Santrallar önümüzdeki yıllarda inşa edilecek ve 2020’de inşa edilen 2,9 GW açık deniz rüzgar kapasitesine eklenecek.

WindEurope CEO’su Giles Dickson, “2020’deki 26 milyar euroluk yeni yatırım, açık deniz rüzgarı için büyük bir güven oyu niteliğinde. Yatırımcılar açık deniz rüzgarının ucuz, güvenilir ve dirençli olduğunu ve hükümetlerin bundan daha fazlasını istediğini görüyor ” dedi.

Dickson, “Bu yatırımlar istihdam ve büyüme yaratacak. Her yeni açık deniz rüzgar türbini 15 milyon euro ekonomik faaliyet üretiyor. Bugün Avrupa’da açık deniz rüzgarında çalışan 77.000 kişinin 2030 yılına kadar 200.000 kişi olmasını bekliyoruz” diye ekledi.

2020’de İngiltere, Hollanda, Almanya ve Fransa açık deniz rüzgarı için nihai yatırım kararları aldı, ancak sektörün AB’nin 2030 itibariyle 60 GW açık deniz kapasitesi ve 2050 itibariyle 300 GW hedefine ulaşması için hâlâ uzun bir yolu var.

2020’de ayrıca, 1.493 MW’ı bağlayan Hollanda ve 706 MW’ı bağlayan Belçika dahil olmak üzere beş ülkede dokuz yeni açık deniz rüzgar santralı çevrimiçi hale geldi. İngiltere ve Almanya’da yeni santrallar enerji üretmeye başlarken, Portekiz yüzen açık deniz rüzgar santralının kurulumunu tamamladı.

2019’da da 10 yeni rüzgar santralı çevrimiçi hale gelmiş ve 3.6 GW kapasite eklenmişti.

Avrupa’da şu anda 25 GW değerinde açık deniz rüzgarı kapasitesi var ve 12 ülkede 116 çiftlik bulunuyor. Bunun %40’ı İngiltere’de yer alıyor.

Fransa ve Polonya da filolarını artırmaya hazırlanıyor; Fransa, 2023’e kadar bitirilecek 1 GW açık deniz rüzgar santralı üzerinde çalışmaya başlarken Polonya, 2050 itibariyle 28 GW kapasiteye ulaşmayı hedefleyen Offshore Rüzgar Yasasını kabul etti.

Dickson, “Açık deniz rüzgarı artık sadece Kuzey Denizi’nde değil. Hızla pan-Avrupa meselesi haline geliyor. Giderek daha fazla ülke bununla ilgili taahhütlerde bulunuyor. Polonya, İspanya, Yunanistan, İrlanda ve üç Baltık devletinin hepsinin planları var” dedi.

Daha fazla ülke, rüzgar santrallarını desteklemek için fark sözleşmeleri taahhüt etti. Yani belirli bir fiyata enerji üretmek için teklif veriyorlar ve piyasa fiyatına bağlı olarak ya sübvansiyon alıyorlar ya da kârlarını geri ödüyorlar.

Bunun yanı sıra 2020 yılında, Nestle, Amazon ve Deutsche Bahn’ın dahil olduğu açık deniz rüzgar enerjisi için altı büyük enerji satın alma anlaşması imzalandı.

Dickson, “Bu hızımızı devam ettirelim. Şimdi, hibrit açık deniz rüzgar projeleri için kapsamlı bir yasal çerçeveye, gelişmiş deniz mekansal planlamaya ve Avrupa’nın açık deniz rüzgarının tüm potansiyelini açığa çıkarmak için kolaylaştırılmış izin prosedürlerine ihtiyacımız var” dedi.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi