;
Politika

Araştırmacılara Göre Daha Katı Bir AB İklim Hedefi Mümkün

Araştırmacılar 24 Ağustos Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, AB’nin seragazı emisyonlarını 2030 yılına kadar 1990 seviyelerinin % 55 altına düşürme planının teknik ve ekonomik olarak mümkün olduğunu söylediler.

Haber: EURACTIV.com ve Reuters

Çeviri: S. Sena Akkoç

Avrupa Komisyonu önümüzdeki ay, 2050 yılı net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda 2030 yılı için daha zorlu bir Avrupa Birliği (AB) iklim hedefi önerecek.

Komisyon mevcut %40 hedefinin üzerine çıkarak emisyonları 2030 için %50 veya 55 oranında azaltmayı önerecek. Bu öneri, önümüzdeki yıl vergi, enerji politikası ve karbon piyasasına ilişkin planlanan AB reformlarına zemin hazırlayacak.

Almanya merkezli düşünce kuruluşu Agora Energiewende Yönetici Direktörü Patrick Graichen, Reuters’e “%55 hedefine ulaşmak mümkün. Madem mümkün, neden kabul etmiyoruz” dedi.

Pazartesi günü yayınlanan analizde Agora Energiewende ve Alman araştırma merkezi Öko-Institut, AB’nin hedefe ulaşmak için iklim politikalarını nasıl yenileyebileceğini açıkladı.

Santrallardan, endüstriden ve Avrupa uçuşlarından kaynaklanan emisyonları kapsayan AB karbon pazarı, emisyonları hızlı bir şekilde azaltma konusunda en büyük potansiyele sahip.

Araştırmacılar, %55 hedefine ulaşmak için, Emisyon Ticaret Sistemi (ETS)’nin kapsadığı emisyonların 2005 seviyelerine göre %61 azaltılması gerektiğini ve bunun karbon piyasasının 2030’a kadar sağlamak üzere tasarlandığı %43’lük azaltımdan çok daha derin bir düşüş olduğunu söyledi.

Bu, şu anda planlanan %2,2’lık azaltma oranına kıyasla 2025’ten itibaren emisyon üst sınırını yıllık %5,4’e kadar düşürme hedefi de dahil, karbon piyasasında bir takım reformlar gerektirecek.

Yeni iklim hedefini onaylaması gereken AB ülkeleri bölünmüş durumda: Batı ve İskandinav ülkeleri daha iddialı seviyeleri desteklerken Doğu ülkeleri, maliyet değerlendirmelerini görmeden daha büyük kesintilere gitmeyi reddediyor.

Araştırmacılar, COVID-19 salgınının ekonomik yansımalarının iklim hedeflerini daha zor hale getireceğini söyleyen Polonya ve Çek Cumhuriyeti gibi devletlerden daha büyük bir katkı olmadan 2030 için %55 hedefinin “inandırıcı bir yol” olmadığını söylüyor. Ayrıca, AB’nin bina yenileme ve elektrikli araç şarj altyapısı için bir sonraki bütçesinde düşük gelirli ülkelere yardım fonu ayırması gerektiği de belirtildi.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.