;
Ekonomi Politika

AP Çevre Komitesi Fosil Yakıtların İyileşme Fonundan Çıkarılması Lehinde Oy Kullandı

AB Parlamentosu Çevre Komitesi, COVID-19 sonrası ekonomik toparlanmada fosil yakıtlara yer verilmemesi lehine oy kullandı.

Avrupa Parlamentosu Çevre Komitesi, yakın zamanlı bir oylamada, kömür, petrol ve doğalgazın AB’nin iyileştirme fonunun en büyük kısmı olan 672,5 milyar euroluk paketten (Recovery and Resilience Facility) çıkarılması yönünde oy kullandı. Komite böylece, Parlamentonun kurtarma fonuna ilişkin genel konumundan sorumlu olan ve önümüzdeki haftalarda dosya üzerinde oylamaya hazırlanan Ekonomik İşler ve Bütçe Komitelerine sürdürülebilir bir iyileşmenin nasıl göründüğüne dair net bir mesaj gönderdi.

Çevre Komitesi, sınıflandırma kriterlerinin kullanılmasını teşvik ederek yalnızca yenilenebilir enerji gibi “sürdürülebilir” kabul edilen faaliyetleri destekleme kararı aldı. Böylece kurtarma fonu ile birlikte AB’nin “zarar vermeme” taahhüdü de uygulanabilecek.

Komite ayrıca sınıflandırmanın, iklim ve biyolojik çeşitliliği destekleyen sırasıyla %37 ve %10’luk harcama hedeflerine rehberlik etmesini talep ediyor.

Çevre Komitesi üyeleri ayrıca, iyileştirme fonundan destek alan yüksek karbonlu şirketlerin, kendilerini Paris Anlaşması’yla uyumlu hale getirmek için geçiş planları yayımlamalarını zorunlu kıldı.

Avrupa Komisyonu başlangıçta iklim için % 25’lik bir harcama hedefi önermişti. Temmuz ayında ise AB liderleri bunu küçük bir miktar artırarak % 30’a çıkarmıştı.

WWF Avrupa Politika Ofisi Ekonomisti Sébastien Godinot, “Üye Devletlerin ve Komisyon’un yeşil badanasını kesinlikle reddeden Çevre Komitesi üyelerini alkışlıyoruz. Avrupa vatandaşları adil ve çevreci bir ekonomik iyileşme istiyor ve fosil yakıtların bunda yeri yok. Ekonomik İşler ve Bütçe Komitelerindeki parlamenterler de aynı şeyi yapmalıdır” dedi.