;
Politika

Amazon’daki Yangınların Sayısı 2020 Eylül Ayına Göre Yarı Yarıya Azaldı

Brezilya’nın yeni hükümet verilerine göre Eylül ayında Amazon ormanlarındaki yangınlar bir yıl öncesine kıyasla neredeyse yarı yarıya azaldı.  

Perşembe günkü hükümet verilerine göre, Brezilya’nın Amazon yağmur ormanlarındaki yangınlar, Eylül ayında bir yıl öncesine kıyasla neredeyse yarı yarıya azaldı. Yağmurlar ve yasa uygulama girişimleri yıkımı azaltmaya yardımcı oldu.

Ilık yangın mevsimi, 2019 ve 2020’deki yangınlarda Başkan Jair Bolsonaro’nun dünyanın en büyük yağmur ormanını korumak için yeterince çaba göstermediğine dair oluşan küresel tepkilerin ardından yaşandı.

Brezilya’nın ulusal uzay araştırma ajansı Inpe’nin ön verilerine göre, uydular Eylül ayının ilk 29 gününde 16.747 alev kaydederken, bu rakam 2020’deki tüm ay için 32.0174’tü.

Inpe’de yangın verileri konusunda uzman Alberto Setzer, “Yağmurlar gerçekten yardımcı oldu ve bazı belirli alanlarda kurumların faaliyetleri de işe yaradı. Amazon’da yasa dışı ormansızlaşma ve yangınlar için binlerce para cezası verildi” dedi.

Birkaç devlet kurumu tarafından derlenen ve Reuters tarafından gözden geçirilen bir yangın bültenine göre Amazon’da 24 ve 28 Eylül tarihleri arasında daha sık yağmur görüldü. 6 Ekim’e kadar olan tahminler de, ülke genelinde önemli yağışların beklendiğini gösteriyor.

Başkan Yardımcısı Hamilton Mourao’nun danışmanı Coronel Luis Antonio Ferreira Marques Ramos, hükümetin yangınları durdurmak için entegre eylemlerinin de hasarı azaltmak için gerekli olduğunu söyledi.

Mourao, Bolsonaro’nun başkanlığının başından beri Amazon’daki politikayı denetliyor ve yangın ve ormansızlaşmayla mücadelede yer alan ordu, çevre kurumları, polis ve diğer hükümet organları arasındaki eşgüdümlü çabaya başkanlık ediyor.

Savunma Bakanlığı ise yangınla mücadele çabalarının nereye odaklanacağına daha hızlı bir şekilde öncelik verilmesine yardımcı olacağını söylediği uydu verilerine dayanan yeni bir aracı başlattı.