;
Bilim

Amazon’daki Yangınlarda Son 10 Yılın En Kötü Eylül Ayı

amazon

Brezilya hükümetinin verilerine göre, Amazon yağmur ormanlarındaki yangınlarda son 10 yıldaki en kötü 1 ayı geride kalmak üzere.

Ulusal uzay araştırma ajansı INPE, bu ay bölgede şimdiye kadar 36.850 yangın alarmı bildirdi. Bu geçen yılın tamamına göre %120 artış ve INPE’nin 43.933 uyarı yayımladığı Eylül 2010’dan bu yana herhangi bir ay için en kötü kayıt.

Bununla birlikte, bu yıl şimdiye kadarki toplam yangın uyarıları, 2021’in tamamında kaydedilen 75.090’ı aşarak 82.872’ye yükseldi.

Amazon’daki yangınlar, bölgedeki yanma mevsimi olarak kabul edilen Ağustos ve Eylül aylarında zirveye ulaşır. Yağmurların azalması, çiftçilerin sık sık ormansızlaştırılmış alanları ateşe vermesini kolaylaştırıyor.

1998 yılına dayanan INPE uydu verilerine göre, bu ay, Eylül ayı için ortalama 32.110 yangını çoktan aştı.

Brezilya’nın yağmur ormanlarında görülen bu tahribat genellikle, kolluk kuvvetlerinin tipik olarak çekildiği ve ağaç kesenlerin koruma politikası değişmeden önce işe koyulduğu seçim yıllarında ortaya çıkıyor.

WWF-Brasil’in bilim müdürü Mariana Napolitano, “Yangınlar Amazon yağmur ormanlarında doğal bir fenomen değil. Bu yanmalar, genellikle yasa dışı insan faaliyetleri ve bölgeyi yangına daha duyarlı hale getiren bozulma seviyeleri ile ilgili” dedi.

Brezilyalılar 2 Ekim’de Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya ikinci bir dönem verip vermemeyi oylayacak. Bolsonaro çevre koruma önlemlerini ciddi şekilde zayıflattı ve Amazon’daki ormansızlaşma 15 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

INPE’nin eski direktörü Ricardo Galvao, Twitter’da yaptığı açıklamada, “Brezilya bir zamanlar ulusal ormanların izlenmesinde dünya çapında bir referanstı, ancak ne yazık ki sorumlu kurumlar hükümet tarafından tasfiye edildi” dedi.

Bolsonaro, kamuoyu yoklamalarında, seçilirse ormansızlaşmayı engellemek için Amazon’daki kolluk kuvvetlerini destekleme sözü veren eski Başkan Luiz Inacio Lula da Silva’yı geride bıraktı.

Ağustos ayında, yangınlar 2010’dan bu yana ayın en yüksek seviyesindeydi. Veriler ayrıca, geçen ay Amazon’da 1.661 kilometre karenin yok edildiğini ve 2021’deki aynı döneme göre %81’lik bir artış olduğunu gösterdi.

Geçen hafta Birleşmiş Milletler’de yaptığı bir konuşmada Bolsonaro, Brezilya’nın yenilenebilir enerji çabalarını övdü ve Amazon’un çoğuna dokunulmadığını söyleyerek medyayı ormansızlaşma raporları için eleştirdi.