;
Ekonomi

Amazon’daki Ormansızlaşmayı Azaltacak Fon Tekrar Devrede

ormansızlaşma

Amazon Fonu’nun en büyük bağışçısı Norveç, Luiz Inacio Lula da Silva’nın Brezilya’da yeniden göreve gelmesi ve ormansızlaşmayı durdurma sözü vermesinin ardından ormanların korunmasına destek girişiminin yeniden etkinleştirildiğini söyledi.

Norveç İklim ve Çevre Bakanı Espen Barth Eide, Amazon’da ormansızlaşmayı durdurmayı amaçlayan fonun yeniden canlandırıldığını duyurdu.

Barth Eide, “Brezilya’nın yeni başkanı, 2030’a kadar ormansızlaşmayı durdurmak için açık bir kararlılığın sinyalini verdi. Bunu gerçekleştirmek için stratejileri eski haline getirdi ve bölgeye önemli bilgi ve uzmanlığa sahip bakanlar atadı” dedi.

Fonun elinde yaklaşık 620 milyon dolar bulunuyor.

Aşırı sağcı eski başkan Jair Bolsonaro’nun eylem planlarını rafa kaldırdığı Ağustos 2019’dan bu yana plan donduruldu.

Lula, 2008’de, başkan olarak daha erken bir dönemde, Brezilya’nın ormansızlaşmayı durdurma çabalarına uluslararası katkılar sağlamak için fon kurdu. Yalnızca ormansızlaşma azaltıldıktan sonra ödeme alınırken; fonlar daha sonra bu tür daha fazla girişim için harcanıyor.

Norveç başlangıçta 1,2 milyar dolar bağışladı ve Almanya da buna katkıda bulundu.

Lula, Pazar günü yeni bir başkanlık dönemi için göreve başladıktan sonra, fonun yönetim kurulunda sivil toplum ve diğer paydaşların geniş bir şekilde temsil edilmesini sağlayacak bir kararname imzaladı.

Ayrıca Brezilya’nın, Bolsonaro döneminde 15 yılın en yüksek seviyesine çıkan Amazon ormansızlaşmasını azaltma stratejilerini yeniden belirleyen kararnameler imzaladı. Lula, çevre korumayı önemsizleştiren politikaları da iptal etti.

Barth Eide, fonun yeniden kurulmasının “küresel olarak önemli” olduğunu söyledi ve ekledi: “Amazon Fonu, uluslararası topluluğa katkıda bulunmak için harika bir fırsat sunuyor.”

İngiltere’nin çevre bakanı Therese Coffey Pazartesi günü Brasilia’da Reuters’e verdiği demeçte, İngiltere’nin fona katılmayı düşündüğünü söyledi.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi