;
Politika

Almanya’nın Kömürden 2030’da Çıkma Hedefi Bazı Eyaletleri Rahatsız Etti

Saksonyadan Michael Kretschmer, madencilere Almanya’nın 2030 kömürden çıkış kararını protesto etmelerini söyledi.

Almanya’nın planlanan kömürden çıkış tarihi, aylar içinde 2038’den “ideal” 2030’a geldi. Ancak bazı isimler bu karardan memnun kalmadı.

Der Spiegel ve Clean Energy Wire, Doğu Almanya’nın bir kömür madenciliği eyaleti olan Saksonya’dan muhafazakar CDU başkanı Michael Kretschmer’in, işçi sendikalarını, hükümetin ülkenin kömürden çıkışını 2030’a çekme planlarını protesto etmeye teşvik ettiğini bildirdi.

Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) ev sahipliğinde düzenlenen bir etkinlikte Kretschmer, sendikacılara, sosyal demokrat SPD, Yeşiller Partisi ve liberal FDP’nin kararını “uysallıkla kabul etmemelerini” söyledi.

Katılımcılara, “Bu uzlaşmanın politikacılar tarafından tek taraflı bozulmasının doğru olmadığına inanıyorum” diyerek seslendi.

Kretschmer, bir önceki CDU/SPD hükümetinin, kömürle elektrik üretimini en geç 2038’den önce sona erdirme kararını ortaya atan kömürden çıkış komisyonunun bir üyesiydi.

Kretschmer, kömürden planlanandan birkaç yıl önce çıkılmasının, kömür işçilerinin mevcut plana duyduğu güvenin “ihlali” anlamına geleceğini söyledi. CDU’lu politikacı, 2030 yılına kadar mevcut kömür işçileri için binlerce yeni iş yaratmanın imkansız olacağını savundu.

Paranın doğrudan etkilenen bölgelere gitmeyeceğine dair endişeler mevcut. Saksonya eyaleti, Alman hükümetinin eski kömür bölgelerine dağıtmak istediği 40 milyar euronun ana yararlanıcılarından biri.

Bölgeye, otoyollar gibi daha büyük ölçekli projeler için yaklaşık 26 milyar euro aktarılacak.   Alman hükümetinin, bütçedeki “delikleri tıkamak” için “Adil Geçiş Fonu” (JTF) olarak adlandırılan AB yeşil geçiş parasını kullandığına dair endişeler de var.

Etiketler