;
Politika

Almanya’nın En Yeni Kömür Santralının İzni Geçersiz Kılındı

Bir Alman mahkemesi ülkenin kuzey batısındaki en genç kömür yakıtlı elektrik santralı Datteln 4’e karşı açılan davanın ardından santralın geçersiz bir kalkınma planına göre inşa edildiğine karar verdi.

Mahkeme Waltrop kasabası, yerel sakinler ve bir iklim STK’sının yerleşim alanlarına ve bir çocuk hastanesine yakınlığı nedeniyle santrala olan itirazını onayladı.

Mahkemeye göre, 2020’de devreye giren Datteln 4’ün yer seçimi, “ilgili yasal gereklilikleri” karşılamayan geçersiz bir imar planına tabiydi.

Kuzey Ren-Vestfalya bölgesindeki yerel yetkililer yeni planlar hazırladılar ve şu anda mahkemede tartışılan bir izin belgesi yayımladılar.

BUND başkanı Olaf Bandt, kararın yanlış siyasi kararları düzelttiğini söyledi ve “Kuzey Ren-Vestfalya başkanı, Datteln 4 taşkömürlü elektrik santralının işletmeye alınmasını defalarca kamuoyu önünde savundu. Santralın işletilmesi, daha katı iklim koruma yasasının yeni hedefleriyle uyumlu değil” dedi.

Ancak santralın işletmecisi Uniper’in henüz kömür santralını kapatmaya niyeti yok. EURACTIV’e gönderilen açıklamada şirket, henüz yasal olarak bağlayıcı olmayan kararı not aldıklarını ancak mahkemenin görüşünü paylaşmadıklarını söyledi.

Açıklamalarında “Bu nedenle temyiz olasılığını inceliyoruz. Ancak açık olan şu ki, mahkeme bugün Datteln 4’ün hizmetten çıkarılmasına ilişkin karar vermedi, sadece planlama yasasının resmi yönlerine ilişkin karar verdi. Uniper, santral için verilen iznin hâlâ yasal olduğu görüşünde. Datteln 4, güvenilir bir şekilde çalışmaya ve müşterilerimize yüksek verimli bir şekilde elektrik ve ısı sağlamaya devam edecek” ifadesi yer aldı.

Şu anda tesisin işletme izniyle ilgili başka bir dava devam ediyor. Datteln bunu da kaybederse üretimi durdurması gerekecek.

İklim aktivisti Greta Thunberg tesisin açılmasının üzerine Twitter’da, “Bugün, yepyeni bir kömür santralının açılışını yapmamız nedeniyle Avrupa için utanç verici bir gün. Bir iklim felaketinden kaçınmak için yola çıktık. Dünyanın geri kalanına gönderdiğimiz mesaj bu mu?” paylaşımında bulundu.

Uniper, Datteln 4’ün dünyadaki en modern taşkömürü santrallarından biri olduğunu ve bölgedeki yaklaşık 100 bin hane için elektrik üretmenin yanı sıra birleşik ısı ve güç yoluyla çevre dostu bölgesel ısıtma sağladığını söylüyor.

Uniper’e göre, tesisin tasarımı, talebe hızla uyum sağlayabilmesi ve onu yenilenebilir enerji için güvenilir bir ortak haline getirebilmesi anlamına geliyor.

Ancak çevre STK’sı Client Earth, Datteln 4’ün ağır metaller ve cıva, kurşun ve arsenik gibi zehirli maddeler yaydığı için hava ve su kirliliğine neden olduğunu açıkladı.

Client Earth avukatı Francesca Mascha Klein, “Bu tesis her zaman bir felaket oldu. Bir çocuk hastanesinin yakınında ve yüzlerce evin kapısının eşiğinde olması nedeniyle engellemeliydi” dedi.