;
Bilim Ekonomi

Almanya 2038 Yılına Kadar Net Sıfır Emisyon Hedefine Ulaşmalı

Bağımsız bir kuruluşun yürüttüğü araştırmaya göre, Almanya getirdiği 25 çevre hedefinden 20’sini uygulayamıyor. Küresel ısınmanın 2 derecede sınırlandırılması için ülkenin 2038 yılına kadar karbon nötr olması gerekecek.

Haber: Florence Schulz

Çeviri: Çisil Sevinç

Bağımsız bir kuruluş olan Çevre Danışmanlık Kurul’undaki (SRU) araştırmacılar, Almanya’nın karbon bütçesini aşmaması için 2038 yılına kadar karbon nötr olması gerektiğini söyledi.

SRU neredeyse 50 yıldır her dört yılda bir, ülkedeki çevre koşulları hakkında kapsamlı bir rapor hazırlıyor.

Geçtiğimiz Perşembe günü (14 Mayıs) yayımlanan yaklaşık 560 sayfalık yeni rapor, SRU’dan yedi iklim araştırmacısı tarafından hazırlanırken çalışmada Almanya’nın geleceği hakkında olumsuz bazı bulgulara rastlandı.

Rapora göre, Almanya sürdürülebilir stratejisi için getirdiği 25 çevresel hedefin 20’sini uygulayamıyor. Ayrıca; su koruması, hava kalitesi ve iklim koruması alanlarındaki bağlayıcı hedeflere de genellikle uyulmuyor.

Araştırmacılar, “Şimdiye kadar başarısızlıklara boyun eğildi ve hedefler geleceğe ertelendi” notunu düştü.

SRU araştırmacıları uyarılarını somut rakamlara dayandırıyor.

Küresel ısınmanın 1.75 derecede sınırlandırılması hedefi getirildiğinde Almanya’ya 2020 yılından itibaren 6.7 milyar tonluk CO2 emisyonu izni çıkıyor. Araştırmacılara göre, 2 derecenin altına inilebilecek en yüksek hedef 1.75 derece.

Ancak işler her zamanki gibi devam ederse, bu limite 2029 yılında ulaşılabilir. Emisyonlar  kademeli olarak azaltıldığı takdirde, Almanya’nın en azından 2038 yılında iklim nötr olması gerekiyor.

İklim araştırmacısı Wolfgang Lucht, “Bu hedefe yalnızca 2030 yılından itibaren oldukça güçlü azaltmalarla ulaşabiliriz” dedi.

Danışma Kurulu’nun uyarıları iklim aktivisti Greta Thunberg’in ilettiği mesajlarla paralellik gösteriyor. Mart ayında AB çevre bakanlarıyla konuşan Thunberg, ülkelerin hâlâ emisyon salımı için izni olduğunu ve karbondioksit miktarının küresel sıcaklıkları tehlikeli seviyelere çıkardığını söylemişti.

Ancak bütün siyasetçiler karbon bütçesi hesaplamalarına sıcak bakmıyor.

Alman muhafazakar koalisyonu başkanı Georg Nüßlein dün yaptığı açıklamada, karbon nötr olma sürecinin küçük çaplı iklim bütçesi içerisinde kaybolmaması gerektiğini söyledi.

Nüßlein bunun yerine, iklim hedeflerine ulaşma doğrultusunda genişletilmiş bir Avrupa emisyonları takip sisteminin dahil olduğu daha fazla piyasa odaklı araçların ve rekabetin olması gerektiği çağrısında bulundu.

Bağımsız danışmanların hazırladığı raporda, Almanya’nın favori ulaşım aracı otomobil konusunda da bir takım eleştiriler bulunuyor.

Danışmanlık Kurulu Başkanı Claudia Hornberg, “Korona krizinden sonra neyi teşvik edeceğimizi dikkatli bir şekilde seçmeliyiz. İçten yanmalı motora sahip her araç kullanılmaya devam edecek ve en az 10 yıl daha çevreyi kirletecek” dedi.

Araç kullanımını daha aza indirgemek adına pahalı park ücretleri ve ulusal çaplı bir otoyol ücreti getirilmesi, bununla birlikte çevre dostu ulaşım yöntemlerinin teşvik edilmesi önerileri bulunuyor.

Alman iklim uzmanları aynı zamanda Brüksel’den de daha fazla iklim eylemi bekliyor.

Avrupa Yeşil Düzeni’nin çok iyi bir girişim olduğunu ancak büyük sözlerin yeterli olmadığını belirten çevre hukukçusu Christian Calliess, “Bazı iddialı programlar hazırlandı ancak iş somut uygulamalara gelindiğinde genellikle gözden kaçıyorlar” şeklinde konuştu.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.