;
Politika

Akbelen Ormanı’nda Kesim Devam Ettirilmeye Çalışıldı, Halk Engel Oldu

akbelen

Akbelen Ormanı 24 Temmuz sabahı erken saatlerde kesiciler tarafından tıraşlanmaya başlamıştı. 6 gün süren kesimin ardından, dün Muğla Valiliği kesimin bittiğini duyurmuştu. Ancak bugün öğlen saatlerinde yurttaşlar kesimin devam ettiğini öğrendi ve ormana doğru yürüyerek sloganlar attı. Jandarma komutanının “habersiz budama” dediği olay halkın müdahalesi ile durduruldu.

Muğla Valiliği dün gece Twitter’dan paylaştığı basın açıklamasında “ İlimiz Milas ilçesinde bulunan; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınmış ruhsat, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan ÇED belgesi, mevzuat gereği alınması gereken diğer kurum görüşleri doğrultusunda; Yeniköy-Kemerköy Termik santralleri için şirketin uhdesinde bulunan sahaya elektrik üretiminde kullanılmak üzere ilave kömür madeni işletme izni verilmiştir. Bu kapsamda yapılması gereken işlemler için 24 Temmuz 2023’te Orman Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalar bugün itibariyle sona ermiştir” ifadesine yer vermişti.

Bugün öğlen saatlerinde ise İkizköy’de direnen köylüler ve yaşam savunucuları, ormandan hızır seslerinin gelmesiyle orman alanına girdi. Jandarma gelen sesleri “habersiz budama” olarak açıkladı. Jandarma barikatı önünde protestolarına devam eden halk, kesimin durdurulduğundan emin olmak için üç kişiyi kolluk kuvvetlerinin izniyle ormana gönderdi. Ormandan dönen kişiler kesimin durdurulduğu bilgisini verdi.

Akbelen Ormanı’nda gerçekleştirilen orman tıraşlama işleminin hukuka ayırı olduğu Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları (ÇEHAV) tarafından dün açığa çıkarılmıştı. Yapılan açıklmada ayrıca, “Kesimin başladığı 24 Temmuz 2023 tarihinden bugüne kadarki tüm kesimler, kolluğun tüm müdahaleleri, tüm yakalama ve gözaltına alma işlemleri ve buna dayalı olarak verilen tüm sulh ceza hakimliği kararları hukuksuzdur” denilmişti.