;
Ekonomi

Akaryakıt İstasyonları Dönüşüyor: 6 bin Elektrikli Şarj İstasyonu Geliyor

Akaryakıt istasyonlarında büyük bir değişim gerçekleşecek. 6 bin akaryakıt istasyonu, elektrik şarj üniteleri de bulunan yeni nesil istasyonlara dönüştürülecek. Şarj süresinin 45-50 dakika olacağı istasyonlarda market, kafe gibi satış yerlerinin dışında sınırsız internet de bulunacak. Dönüşümün maliyetinin 6 milyar dolar olması bekleniyor.

Akaryakıt istasyonları büyük bir değişimin eşiğinde. 6 bin akaryakıt istasyonu elektrik şarj üniteleri de bulunan yeni nesil istasyonlara dönüştürülecek. Şarj süresinin 45-50 dakika olacağı istasyonlarda dönüşümün 6 milyar dolara mal olması bekleniyor.

Dünya Gazetesi’nden Nagihan Kalsın’ın haberine göre Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, “İstasyon tanımını değiştirmek ve bu işi fosil yakıttan kurtarmak istiyoruz. Çünkü fosil yakıtlar 10 yıllık dilimden sonra yerini diğer enerji türlerine bırakacak. CNG mesela şu anda ağır taşıtlarda kullanılmaya başlandı. İstanbul’dan Akdeniz’e kadar olan güzergahta 300- 350 km’lik aralıklarla kuruluyor” diyor.

Yeni nesil akaryakıt istasyonların aynı zamanda LPG, LNG, CNG ve elektrik şarj istasyonları olacağını belirten Aktaş, burada şarj sürelerinin 45-50 dakika olacağını kaydetti.

EPGİS başkanı, elektrikte kooperatifleşmenin başladığını ise şu sözlerle anlatıyor: “Kooperatif şeklinde toplandığınızda kendi içinizde enerji üretip satabiliyorsunuz. 5 yıl sonra 5-6 bin istasyonun bu dönüşümü yapacağını düşünüyoruz. LPG nasıl benzin pazarını büyük oranda eline geçirdiyse, LPG pazarının % 50’sinin de şarja döneceğini öngörüyoruz. LPG’yi kullanan kesim ucuzu tercih eden kesim ve bunlar şarjı tercih edecektir.”

İstasyon kurma maliyetinin arsa payı hariç 500 bin dolar olduğunu söyleyen Aktaş, yeni nesil istasyonların da 1 milyon dolara mal olacağını kaydetti.

Yeni nesil akaryakıt istasyonlarını ‘Enerji Market’ adıyla tanımlayan EPGİS başkanı bu istasyonların özelliklerini ise şu şekilde anlatıyor: “İçinde kafesi, sınırsız internet noktaları olacak. İstasyonların çatısına fotovoltaik paneller yerleştirilerek doğal enerji kaynaklarımızdan da yararlanılacak. Eğer istasyon hacimlerimizi büyüterek güneş tarlası yaratabilirsek, bu alanlarda şarj istasyonlarında satabileceğimiz enerjiyi üretebiliriz.”

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi